Читај ми!

SAD uvode sankcije krimskoj gasnoj kompaniji

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk založio se u Donjecku za veća ovlašćenja regiona. Istekao rok od 48 sati koji je ministar policije Arsen Avakov dao za rešenje krize "pregovorima ili silom". Parlament Krima jednoglasno usvojio novi Ustav. Vašington uvodi sankcije krimskim liderima.

21.50 - Arsenij Jacenjuk kaže da je posvećen postojanju dobrih odnosa Kijeva i Moskve, mada je prebacio odgovornost za probleme Ukrajine na Rusiju, javlja Itartas

21.40 - Pregovori povodom krize u Ukrajini održaće se u Ženevi 17. aprila. Učestvovaće predstavnici Ukrajine, Rusije, SAD i EU, javlja Beta

21.30 - Eskalacija napetosti u Ukrajini moguća samo ako vlada u Kijevu odluči da je podstakne, saopštio MSP Rusije, prenosi Itartas.

20.30 - Vašington će uvesti sankcije sedmorici krimskih separatističkih lidera i gasnoj kompaniji, javlja Rojters.

17.05 - Rusija nema planove da prisajedini jugoistočne oblasti Ukrajine, to je u suprotnosti s njenim interesima, rekao Sergej Lavrov za televiziju Rusija-1.

14.50 - Šefovi diplomatija članica EU u ponedeljak u Luksemburgu proširiće listu osoba kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinomu EU, najavljeno je iz Brisela, prenosi AP.

13.45 - Stabilnost Evrope ugrožena antiruskim raspoloženjem zbog krize u Ukrajini, rekao Lavrov, prenosi AFP.

12.25 - Zeman traži od EU i NATO-a da odlučnim preventivnim akcijama "stvarno zastraše Rusiju", prenosi Beta.

11.25 - Regionalne vlasti bi trebalo da imaju veća ovlašćenja, izjavio Arsenij Jacenjuk u Donjecku, javlja AP. 

11.20 - Parlament Krima usvojio novi Ustav regiona, prenosi Tanjug pisanje ruskih medija.

11.00 - Istekao rok od 48 sati koji je ukrajinski ministar policije dao za rešenje krize "pregovorima ili silom". 

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u razgovoru sa političkim liderima u Donjecku izjavio da želi da lokalne vlasti imaju veća ovlašćenja.

Asošijeted pres navodi da na sastanku "nisu bili predstavnici separatista", kao i da je "nejasno koliko ovlašćenja je predvideo i da li su pogodni da omekšaju separatiste".

Pod zastavama Rusije u istočnim regionima Donjecku, Harkovu i Lugansku, održavaju se mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine, koji traže održavanje referenduma o statusu njihovih regiona.

Jacenjuk je, govoreći o temi lokalnih referenduma, rekao da je potrebno doraditi zakon o sveukrajinskom referendumu, kako bi i na lokalu mogli da glasaju o pitanjima iz svoje nadležnosti, a potrebne su i dodatne zakonske izmene, prenela je agencija Ukrinform.

Prema navodima RIA Novosti, Jacenjuk je rekao da Vrhovna rada (skupština) Ukrajine treba da usvoji zakon o održavanju lokalnih referenduma.

Ukrajinski premijer smatra da prve izmene Ustava treba da budu izvršene do predsedničkih izbora, zakazanih za 25. maj, i da njima treba da budu utvrđena ovlašćenja predsednika i drugih organa vlasti, uključujući tužilaštvo.

Agencija Ukrinform ističe da je tokom pregovora proruskih aktivista sa čelnikom Donjeckog regiona Sergejom Tarutom postignut dogovor o formiranju odreda za očuvanje javnog reda, koji bi uz učešće aktivista proruskog mitinga patrolirali teritorijom oko zgrade lokalnih vlasti.

Međutim, aktivisti ne nameravaju da napuštaju zgradu i da pregovori sa Tarutom nisu doneli rezultat. Oni su pojačali barikade oko zgrade automobilskim gumama i bodljikavom žicom i postavili "granični kamen Ruske Federacije".

U međuvremenu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tražio pravne garancije za neutralnost Ukrajine, ističući da je Moskva protiv ulaska Kijeva u NATO.

Lavrov je, takođe, rekao da je Moskva spremna za razgovore sledeće nedelje sa SAD, EU i predstavnicima Ukrajine i da bi na dnevnom redu trebalo da bude i ukrajinski dug za gas Moskvi, prenosi Rojters.

Istakao je i da se kriza u Ukrajini može okončati samo ako se zaustavi proces.

Inače, Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je da nema osnova za razgovor o bilo kakvom izručenju svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, budući da je "aktuelna vlast u Ukrajini nelegitimna".

"Janukovič je punopravni i legitimni predsednik, a današnja vlast (u Ukajini) je, po meni kao pravniku, došla nezakonito, putem oružanog prevrata. Nema nikakvog osnova da rešavamo pitanje Janukovičeve ekstradicije", izjavio je glavni tužilac Rusije Jurij Čajka, koji je danas doputovao u Simferopolj na Krimu.

"Janukovič je legitimni i zakonit predsednik i nije počinio krivična dela, dok za vlasti koje se sada nalaze u Ukrajini postoji mnoštvo pitanja. Gomila krivičnih dela koja su počinjena tokom tih događaja", rekao je Čajka, a prenosi Itartas.

Ukrajinsko Glavno tužilaštvo je 28. februara saopštilo da pokreće proceduru za ekstradiciju Janukoviča Ukrajini.

U međuvremenu, poslanici krimskog parlamenta usvojili su novi ustav regiona, prenose ruski mediji.

Kako se navodi u Ustavu, Krim je "demokratska pravna država u sastavu Ruske Federacije", njegova teritorija je "jedinstvena i nedeljiva, i predstavlja neodvojiv deo teritorije Ruske Federacije".

Predsednik Državnog saveta Krima Vladimir Konstatinov naglasio je da novi Ustav otvara veće perspektive krimskoj državnosti.

"Ovaj svečani čin predstavlja završetak nove političke istorije koju smo započeli 27. februara ove godine. Od tada je prošlo samo 43 dana, ali smo za to vreme prešli put od bespravne autonomije u sastavu Ukrajine do subjekta Ruske Federacije jednakog među jednakima", naglasio je Konstatinov.

Premijer je naglasio da povratak Krima u sastav Rusije predstavlja zakoniti završetak istorije koja je započela pre 60 godina kada je Krim nezakonito prešao u sastav Ukrajine.

Za Ustav je glasalo svih 88 poslanika.

Istovremeno, ruski mediji navode da su Republika Krim i Sevastopolj uključeni na listu konstitutivnih entiteta Ustava Rusije.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи