Читај ми!

Zveckanje oružjem kod Donjecka

Ukrajinske snage se gomilaju u okolini Donjecka pred istek ultimatuma proruskim snagama. NATO optužuje Rusiju da raspoređuje snage oko Ukrajine. Predstavnici Rusije, SAD, Ukrajine i Evropske unije sastaće se sledećeg četvrtka u Ženevi u pokušaju da pronađu rešenje za ukrajinsku krizu.

23.10 - Barak Obama razgovarao telefonom sa Angelom Merkel o krizi u Ukrajini, javlja Rojters.

21.55 - Malo verovatno da su pucnji na Majdanu došli iz pravca gde su se nalazile snage nekadašnjeg ukrajinskog rukovodstva, pokazuju novi podaci u istrazi, javlja Dojče vele.

21.00 - Danas počinjemo sa formiranjem narodne vojske Republike Donjeck, rekao je jedan od lidera NR Donjeck Denis Pušilin, prenosi Itartas.

19.30 - Rusija moralno podržava demonstrante na istoku Ukrajine, a stanovnici Krima su spremni da daju moralnu i materijalnu podršku, kaže Sergej Aksijonov za TV Ren.

18.45 - Britanija, Švedska i Poljska traže od EU da pošalje u Ukrajinu pravosudne i policijske savetnike kako bi pomogli stabilizaciji te zemlje, javlja Rojters

18.10 - Proruski demonstranti u Lugansku odbili ponuđenu amnestiju. Navode da će položiti oružje jedino ako Kijev pristane na referendum o budućnosti tog regiona, javlja Rojters.

18.00 - Satelitske fotografije koje je objavio NATO su snimljene u avgustu 2013, javlja RIA Novosti, citirajući ruske vojne zvaničnike. 

17.40 - Oko 1.700 građana Luganska okupilo se kod zgrade uprave SBU, koju su zauzeli, da bi je odbranili od očekivanog napada ukrajinskih specijalaca, javio je Itartas

17.25 - Vladimir Putin: NATO koristi ukrajinsku krizu kako bi opravdao svoje postojanje, javlja Raša tudej

15.26 - NATO objavio satelitske snimke ruskih trupa blizu granice sa Ukrajinom. Na fotografijama se vide dve vazduhoplovne baze u koje se smešteni "suhoji" i jurišni helikopteri, kao i baze specijalaca i oklopnih snaga. 

14.30 - Ukrajinske snage dovlače pojačanja u Donjeck, uključujući i tešku artiljeriju. Specijalci već raspoređeni u Donjecku i Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.

13.10 - Predstavnici Rusije, SAD, Ukrajine i Evropske unije sastaće se sledećeg četvrtka u Ženevi u pokušaju da se pronađe rešenje za okončanje krize u Ukrajini, javlja Rojters.

12.45 - Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj se odlučuje o oduzimanju ovlašćenja ruskim parlamentarcima zbog ukrajinske krize, odvija se bez njihovog prisustva, javljaju ruske agencije.

11.55 - Ako Rusija hoće dijalog, mora prvo da povuče trupe sa ukrajinske granice, poručio generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, prenosi Rojters.

10.55 - Oleksandar Turčinov obećao amnestiju za one koji su zauzeli upravu Službe bezbednosti (SBU) u Lugansku i zgradu oblasne uprave Donjecka, ukoliko odlože oružje i napuste zgrade, javljaju ukrajinske agencije.

Dok ukrajinske snage pojačano dolaze u Donjeck, a Rusija šalje trupe oko granice sa Ukrajinom, traju užurbani diplomatski napori da se pronađe rešenje za ukrajinsku krizu. Pre najavljenog sastanka "četvorke" u Ženevi, Moskva traži da se precizira agenda tog skupa, o kojem pojedinosti još nisu poznate, ali diplomate EU tvrde da će ga biti sledeće sedmice, javlja Rojters.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov rekao je pred istek ultimatuma da će proruski separatisti na istoku Ukrajine biti amnestirani ako predaju oružje i napuste zgrade lokalne administracije koje su okupirali.

"Garantujemo da sudskih postupaka protiv njih neće biti ako predaju oružje i oslobode zgrade lokalne administracije. Spreman sam da u tom smislu potpišem dekret", rekao je Turčinov na sednici parlamenta.

Proruski separatisti pod kontrolom drže zgrade lokalne administracije u Donjecku i Lugansku, na istoku Ukrajine, koje su okupirali u nedelju.

Tučinov je dodao da je telefonom razgovarao sa predstavnicima proruskih demonstranata u tim gradovima i da im je predložio "kompromis" tj. formiranje komisije sa ukrajinskim i stranim predstavnicima koji bi razmotrili postojeću situaciju i ključne tačke konflikta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prethodno je upozorio Kijev da ne preduzima bilo kakvu "nepopravljivu" akciju pre pregovora koji bi trebalo da se održe u narednih nedelju dana o najgoroj krizi u odnosima Istoka i Zapada od kraja Hladnog rata.

Putinovo upozorenje je odgovor ministru unutrašnjih poslova proevropske vlade u Kijevu, koju Moskva ne priznaje, a koji je u sredu zapretio intervencijom protiv proruskih separatista utvrđenih u državnim zgradama u dva grada na istoku Ukrajine.

"Za one koji prihvataju dijalog, biće političkog rešenja, a oni marginalni koji traže sukob, dobiće snažan odgovor", rekao je Arsen Avakov na Savetu ministara i procenio da bi "kriza mogla da se reši u narednih 48 sati".

U međuvremenu, priprema se sastanak u Ženevi gde će se razgovarati o mirnom rešavanju ukrajinske krize. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton obavestiće u ponedeljak šefove diplomatija većine zemalja članica Unije o predstojećim razgovorima u Ženevi, reklo je troje evropskih diplomata koji nisu želeli da budu imenovani.

"Mi treba da držimo otvoren kanal za dijalog, čak i dok razmatramo nove sankcije", rekao je jedan od diplomata dodajući da su "rešenje za krizu pregovori".

Ranije danas, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da stalnim optužbama generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, Alijansa pokušava da koristi krizu u Ukrajini da zbije svoje redove usred imaginarne spoljne pretnje po članice NATO-a i da ojača zahteve za Alijansu u 21. veku", prenosi Rojters.

Komandant NATO-a u Evropi, general Filip Bridlav rekao je da bi Alijansa, kao odgovor na rusku vojnu pretnju Ukrajini, mogla da razmesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope koje se "osećaju ugroženo".

Bridlav je za Asošijeted pres rekao da "ne bi isključio angažovanje nijedne zemlje, uključujući i SAD".

Ministri inostranih poslova 28 zemalja članica NATO-a ovlastili su američkog vazduhoplovnog generala Bridlava da, do utorka, predloži mere koje bi zemljama Alijanse najbližim Rusiji pokazale da uživaju podršku saveznika.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво