Читај ми!

Rusija ispostavlja račun Ukrajini

Ukrajina duguje Rusiji 16,6 milijardi dolara, rekao ruski premijer Dmitrij Medvedev. Oslobođeno 56 od 60 talaca u lokalnom sedištu ukrajinske Službe državne bezbednosti u Lugansku. Situacija u istočnoj Ukrajini biće rešena u narednih 48 časova, kaže Arsen Avakov.

00.31 - Američki raketni razarač Donald Kuk uplovio u Crno more, potvrdio Pentagon.

23.25 - Putin upozorio Kijev da ne preduzima bilo kakvu "nepopravljivu" akcije pre pregovora koji treba da se održe za oko nedelju dana, prenosi AFP.

22.35 - Još jedan telefonski razgovor Kerija i Lavrova. Keri ističe da će SAD upotrebiti svoj uticaj na vlasti u Kijevu, kako bi ih podstakli na nacionalni dijalog i ustavne reforme, prenosi Itartas.

21.00 - Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Ukrajini u kojoj svu krivicu za krizu u toj zemlji prebacuje na Rusiju, prenosi Itartas.

20.45 - Komandant NATO u Evropi kaže da bi alijansa, kao odgovor na rusku vojnu pretnju Ukrajini, mogla da razmesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope, koje se osećaju ugroženo, javlja AP.

18.15 - Rusija prekinula emitovanje "Glasa Amerike", kažu u informativnoj agenciji "Rusija danas" i ističu da ta stanica predstavlja "uljeza na (ruskim) radio talasima", javlja AFP.

17.40 - Lavrov i Keri pozvali na uzdržanost od nasilja u istočnoj i južnoj Ukrajini. Pregovori Ukrajine, Rusije, SAD i EU moraju da budu usmereni na podsticanje dijaloga među Ukrajincima, a ne na bilateralne veze među učesnicima, rekao Lavrov, prenosi Rojters.

16.05 - Ukrajina duguje "Gaspromu" 2,24 milijarde dolara, naveo ruski ministar energetike, prenosi Raša tudej

15.45 - Putin: Rusija ne može više da podupire posrnulu ukrajinsku ekonomiju, ta odgovornost treba da padne na SAD i EU, koje su priznale vlasti u Kijevu, prenosi Raša tudej.

15.20 - Medvedev: Ukrajina duguje Rusiji 16,6 milijardi dolara, uključujući i dugovanje za gas, prenosi Raša tudej.

13.30 - Proruski demonstranti ojačavaju barikade i pripremaju Molotovljeve koktele u sedištu SBU u Lugansku, pošto je vlada u Kijevu zapretila da bi mogla da upotrebi silu, prenosi Rojters.

11.40 - SAD i Ukrajina nemaju razloga za brigu, jer je Rusija više puta izjavila da neće vršiti neuobičajene vojne akcije u blizini granica, saopštio ruski MUP.

10.50 - Moskva ne preduzima sve neophodne korake da bi ublažila krizu u Ukrajini, smatra Angela Merkel, prenosi Tanjug. 

09.55 - Zamenik ruskog premijera kaže da je "Gasprom" blizu postizanja gasnog dogovora sa Kinom i da se nada da će sporazum biti potpisan u maju, javlja Itartas

09.45 - Situacija u istočnoj Ukrajini biće rešena u narednih 48 časova, a dve opcije su na raspolaganju: pregovori i sila, kaže Arsen Avakov, prenosi Rojters.

U lokalnom sedištu ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) u Lugansku, posle pregovora demonstranata i zvaničnika, oslobođeno je 56 od 60 talaca, saopštila je ta služba. U saopštenju se navodi da je više od 50 osoba bez oružja napustilo zgradu, javio je Rojters.

Ruska agencija Interfaks kasnije je javila da je 56 osoba izašlo iz zgrade SBU u Lugansku i da se nastavljaju pregovori između demonstranata i lokalnih zvaničnika da bi se "okončala okupacija zgrade".

Na sajtu SBU juče je bilo postavljeno obaveštenje da su demonstranti u nedelju zauzeli lokalno sedište državne bezbednosti u Lugansku i da su ga minirali i držali 60 ljudi kao taoce. Međutim, agencija Itartas je to demantovala.

Jedan od demonstranata koji su u zgradi rekao je za Itartas telefonom da su njihove vođe izašle na ulicu i rekle okupljenim ljudima da mogu da pokažu svaku prostoriju novinarima i onima koji žele da provere i uvere se da nema talaca i da "svi tamo sve rade dobrovoljno".

Proruski demonstranti ojačavaju barikade i pripremaju Molotovljeve koktele u lokalnom sedištu ukrajinske SBU koje su zauzeli u u Lugansku na istoku Ukrajine, pošto je vlada u Kijevu zapretila da bi mogla da upotrebi silu za uspostavljanje reda.

Aktivisti koji traže pripajanje Rusiji, mnogi sa fantomkama i maskama, postavljaju barikade koristeći gume, drvene sanduke i vreće sa peskom, pripremaju Molotovljeve koktele, a nekoliko njih je sa automatskim puškama.

Demonstranti u Donjecku, na jugu, i dalje imaju kontrolu nad zgradom regionalne vlasti, dok su vlasti u Harkovu okončale okupaciju vladinih zgrada, navodi Rojters.

Putin: Rusija neće zauvek pomagati Kijev 

U međuvremenu, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da Ukrajina duguje Rusiji 16,6 milijardi dolara, uključujući i dugovanje za gas, dok je ruski predsednik upozorio da Moskva neće moći zauvek da pomaže ukrajinsku ekonomiju, prenela je Raša tudej.

Rusija ne može više da podupire posrnulu ukrajinsku ekonomiju, ta odgovornost treba da padne na SAD i EU, koje su priznale vlasti u Kijevu, ali još nisu dale ni dolar za podršku ukrajinskoj privredi, rekao je Vladimir Putin.

"Situacija je, blago rečeno, neobična. Poznato je da evropski partneri koji su priznali legitimitet vlade u Kijevu, još nisu dali podršku Ukrjini - nijedan dolar, nijedan evro", rekao je Putin na sastanku sa zvaničnicima vlade u svojoj rezidenciji van Moskve.

Na istom sastanku, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je ukrajinski dug prema "Gaspromu" iznosi 2,24 milijarde dolara.

Putin je upozorio i da bi ruska državna kompanija mogla od Ukrajine da traži avansno plaćanje gasa.

Ukrajina nije platila račun za gas Rusiji od početka 2013, a posle svih povučenih popusta, cena gasa za hiljadu kubnih metara iznosi 485 dolara, navodi Raša tudej.

Kijev je naglasio da gas neće plaćati po toj ceni, tvrdeći da je mnogo viša od one koju ostatak Evrope plaća za ruski gas, podseća ruska TV mreža.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво