Читај ми!

EU: Sa Rusijom na dva koloseka

Evropska unija će nastaviti razgovore sa Rusijom u cilju smirivanja ukrajinske krize, ali je spremna na nove sankcije ukoliko dođe do eskalacije, poručili su šefovi diplomatija zemalja članica nakon sastanka u Atini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da treba ubediti Rusiju da "deeskalira situaciju", ali je istakla da su planovi za nove sankcije u pripremi, prenosi Tanjug.

Grčki ministar inostranih poslova Evangelos Venizelos je kao domaćin skupa istakao da sankcije same po sebi nisu cilj, već da je potrebno raditi na trajnom političkom rešenju krize, dok se njegov britanski kolega Vilijem Hejg založio za oštriji pristup Rusiji.

Ešton je rekla da su se ministri dogovorili da se sa Ukrajinom i Moldavijom zaključe ekonomski sporazumi, uz prethodne konsultacije sa Vašingtonom i Moskvom.

"Sporazum sa Ukrajinom će imati pozitivan efekat na rusku ekonomiju", ukazala je Ešton.

Današnji sastanak šefova diplomatija praktično je potvrdio zaključke ministarskog saveta od prošlog meseca, kada je EU stavila na crnu listu ukupno 33 ruska funkcionera koji su učestvovali u pripajanju Krima Rusiji.

Oni su i tada najavili nove sankcije ukoliko Rusija pokuša da krimski scenario primeni na druge ukrajinske oblasti ili druge susedne zemlje u kojima postoji značajna ruska manjina.

Osim o Ukrajini, ministri su danas kratko razgovarali i o Siriji, Avganistanu i Bliskom Istoku.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, koji je na marginama skupa u Atini obavio niz bilateralnih razgovora, između ostalih i sa Eštonovom.

Mrkić je najavio da će visoka predstavnica krajem ovog meseca posetiti Beograd.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво