Читај ми!

Kličko: Julija, odustani

Vitalij Kličko pozvao Juliju Timošenko da odustane od predsedničke kandidature i podrži zajedničkog kandidata. Krim će dobiti specijalni ekonomski status u Rusiji. Ruske snage se postepeno povlače s granice sa Ukrajinom. Moskva formirala ministarstvo za Krim. Džon Keri i Sergej Lavrov bez dogovora o Ukrajini.

22.35 - Ranjen zamenik šefa gradske administracije Kijeva i još dve osobe u pucnjavi ispred jednog restorana. Avakov kaže da je incident izazvao aktivista Desnog sektora, prenosi Itartas.

22.00 - Nemačka, Francuska i Poljska apeluju da se nakon izbora u Ukrajini održi međunarodna konferencija o rešavanju krize, pozivajući i Rusiju da uzme učešće, prenosi Rojters.

21.10 - Šefovi diplomatija članica NATO-a će sutra u Briselu raspravljati o Ukrajini i razmatrati odnose sa Rusijom, javlja AFP.

20.45 - Bela kuća saopštila da će pozdraviti povlačenje ruskih vojnih snaga sa ukrajinske granice, ali nije potvrdila da je to povlačenje počelo, prenosi Rojters.

19.50 - Ruska Duma spremna za saradnju sa Vrhovnom radom, saopšteno posle susreta delegacije Parlamentarne skupštine OEBS sa predsednikom Dume Sergejom Nariškinom, prenosi Beta.

19.00 - Lavrov i Keri razgovarali telefonom o koracima za rešavanje krize u Ukrajini, javlja Rojters.

17.45 - Ukrajina mora da sprovede ustavne reforme kako bi osigurala da se poštuju interesi svih njenih regiona, rekao Putin u telefonskom razgovoru sa Merkelovom, prenosi Itartas.

17.10 - Angela Merkel odbacila poređenje Putina i Hitlera nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, prenosi Tanjug.

14.50 - Vitalij Kličko pozvao je Juliju Timošenko da odustane od predsedničke kandidature i na izborima podrži Petra Porošenka, prenosi Bild.

14.30 - Kijev osudio posetu Dmitrija Medvedeva Krimu, okarakterisavši je kao "grubo kršenje" pravila međunarodnog ponašanja, prenosi Rojters.

13.45 - Putin potpisao ukaz o formiranju ministarstva koje će biti nadležno za Krim, i na njegovo čelo postavio Olega Saveljeva, saopštila pres-služba ruskog predsednika, prenosi Tanjug.

12.15 - Rusija "postepeno povlači" svoje vojnike s granice sa Ukrajinom, rečeno agenciji AFP u ukrajinskom ministarstvu odbrane.

11.45 - Medvedev: Krim će biti specijalna ekonomska zona sa poreskim olakšicama za privlačenje investitora, prenosi Rojters

Ukrajinski opozicioni političar Vitalij Kličko pozvao je Juliju Timošenko da odustane od predsedničke kandidature i na izborima podrži Petra Porošenka.

Kličko je, u autorskom tekstu za nemački dnevnik Bild, istakao da se Ukrajina nalazi ne samo pred ogromnim reformama već je i pod vojnom pretnjom Rusije.

Ukrajinska partija Otadžbina istakla je 29. marta kandidaturu svog lidera i bivše premijerke Julije Timošenko na izborima za predsednika države, zakazanim za 25. maj.

Kličko, kao lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR), odustao je od kandidature za šefa države, najavivši kandidaturu za gradonačelnika Kijeva. Kličko je na predsedničkim izborima podržao lidera Solidarnosti, biznismena Pjotra Porošenka.

"Potreban nam je zajednički predsednički kandidat svih demokratskih stranaka, kako zemlju ne bi dalje delili", istakao je Kličko.

Istovremeno, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija dati Krimu status specijalne ekonomske zone sa poreskim olakšicama i pojednostavljenom birokratijom da bi mogao da privuče investitore.

"Naš cilj je da to poluostrvo bude što privlačnije za investitore kako bi moglo da ostvari dovoljan prihod da samo finansira svoj razvoj", rekao je Medvedev u Simferopolju na sednici vlade o socijalnom i ekonomskom razvoju Krima i Sevastopolja, prenosi Rojters.

Na toj sednici se, kako je planirano, diskutuje o sprovođenju instrukcija datih na sednici kabineta 24. marta o pomoći za dva nova entiteta Ruske Federacije, saopštila je pres-služba ruske vlade, prenela je agencija Itartas.

Ukrajina je osudila posetu premijera Rusije Krimu, okarakterisavši je kao "grubo kršenje" pravila međunarodnog ponašanja.

"Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u pismu Ruskoj Federaciji izrazilo kategorički protest, istakavši da je poseta zvaničnog lica na teritoriji druge države bez preliminarnog sporazuma grubo kršenje pravila međunarodne zajednice", rekao je portparol ministarstva Evhen Perebijnis novinarima, prenela je agencija Rojters.

Poseta Medvedeva Krimu dolazi dan nakon neuspešnih pregovora Vašingtona i Moskve o krizi u Ukrajini.

Nakon sastanka šefova diplomatija SAD i Rusije u Parizu, Sergej Lavrov je rekao da su razgovori sa Džonom Kerijem bili konstruktivni i da će se nastaviti.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, dve strane su predstavile svoje planove za deeskalaciju krize, ali se nisu saglasile oko toga šta je tu krizu prouzrokovalo, javio je AFP.

Lavrov je istakao da Rusija smatra da bi federalna Ukrajina bila ključ za pronalaženje rešenja.

Ubeđeni smo da je federalizam veoma značajan element ustavnih reformi, koje Kijev mora da sprovede, rekao je Lavrov.

Kijev je, međutim, odbacio predlog za federalizaciju, pozivajući Moskvu da prestane da se meša u pitanja Ukrajine i koncentriše se na sopstvene probleme, preneo je AFP.

"Preporučujemo Rusiji da prestane da diktira ultimatume suverenoj nezavisnoj zemlji i usmeri pažnju na katastrofalnu situaciju kada su u pitanju prava manjina (u Rusiji), uključujući tu i Ukrajince", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Američki državni sekretar, pak, rekao je da nije na SAD da donose bilo kakve odluke o tome da li će Ukrajina biti federacija, već na Ukrajincima.

Keri je svom ruskom kolegi poručio da Moskva povuče svoje snage sa granice s Ukrajinom, i rekao da u bilo kakve razgovore o budućnosti Ukrajine moraju da budu uključeni lideri u Kijevu, preneo je AFP.

Istakao je da sama činjenica da se ruska vojska gomila na granici, stvara negativnu atmosferu.

Šefovi američke i ruske diplomatije prepoznali su značaj diplomatskog rešenja za ukrajinski narod.

Keri je istakao da će Vašington raditi s novim privremenim vođama u Kijevu na osiguranju prava manjina i prava na jezik.

"Nijedna odluka o Ukrajini ne može biti doneta bez Ukrajinaca", rekao je Keri.

Rusija povlači vojsku s granice sa Ukrajinom

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da povlači bataljon iz pograničnog regiona kod ukrajinske granice, ali nije jasno da li se radi o većem povlačenju snaga radi smirivanja tenzija.

Bataljon iz 15. motorizovane pešadijske brigade centralnog vojnog disktrikta zaršio je manevre u regionu Rostova koji se graniči sa Ukrajinom i vratiće se u svoju bazu u regionu Samare na Volgi, navelo je ministarstvo odbrane, preneo je AFP.

Nije objavljeno koliko vojnika ima u bataljonu koji se povlači, ali bataljon obično nema više od 1.000 pripadnika.

Ukrajina i SAD su optužile Rusiju da je poslala desetine hiljada vojnika na istočnu ukrajinsku granicu.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane ranije danas je izjavio za AFP da su ruske snage počele postepeno povlačenje sa ukrajinske granice.

Inače, Sergej Lavrov je danas započeo razgovore u Parizu sa francuskim kolegom Loranom Fabijusom.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво