Читај ми!

Porodice poginulih traže odgovor od Malezije

Članovi porodica putnika nestalog malezijskog aviona traže od malezijskih vlasti da im kažu šta se dogodilo s njihovim bližnjima.

Porodice kineskih putnika aviona "Malezija erlajns", koji se srušio u Indijskom okeanu 8. marta, tvrde da nisu dobili dovoljno informacija o nesreći u kojoj su nestali njihovi rođaci i prijatelji, prenosi Tanjug.

Rođaci i prijatelji putnika iz Kine tvrde da nisu dobili dovoljno informacija o nesreći i traže da se lično sastanu s malezijskim premijerom i ministrom saobraćaja.

Deset aviona i osam brodova trenutno u Indijskom okeanu tragaju za ostacima aviona, koji je 8. marta nestao s 239 putnika i članova posade.

Neke porodice putnika iz ovog aviona, među kojima je bilo 153 Kineza, odbile su da prihvate objašnjenja malezijskih vlasti o nesreći i optužile ih da kriju pravu istinu, preneo je Bi-Bi-Si.

Pošto su doputovale u Kuala Lumpur, porodice kineskih putnika obratile su se javnosti na konferenciji za novinare, uzvikujući: "Hoćemo dokaze!" i noseći transparente s natpisima: "Predajte nam ubicu!" i "Vratite nam rođake!"

Predstavnik porodica kineskih putnika Đang Hui rekao je da one žele da se vlasti Malezije izvine zbog toga kako su se na početku postavile prema tragediji, kao i zbog izjave premijera Nadžiba Razaka da se avion srušio i da u nesreći nema preživelih.

Đang je dodao i da su ove informacije poslate u javnost "bez direktnih dokaza i osećaja odgovornosti".

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein juče je obećao da će potraga za "preživelim putnicima i članovima posade, ako ih ima" biti nastavljena, iako su od pada aviona u Indijski okean prošle tri nedelje.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta, ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Brodovi i avioni nekoliko zemalja pretražuju velike delove Indijskog okeana zapadno od Australije - nekoliko stotina kilometara od kopna.

Sateliti i avioni su uočili veliki broj objekata koji plutaju, ali do sada ni za jedan od njih njije potvrđeno da je deo olupine aviona.

Malezijske vlasti tvrde da je neko namerno preusmerio avion sa planirane putanje, a istraga je usmerena na pilota. Policija je zaplenila simulator leta koji je pilot napravio u svojoj kući, a agenti FBI pokušavaju da dođu do podataka koji su izrbisani sa hard diska simulatora.

Hišamudin je rekao da "nema ničeg sumnjivog na simulatoru, ali da će to, naravno, morati da potvrdi šef policije zato što on i policija od prvog dana rade zajedno sa FBI".

On je dodao da su u istragu uključeni i CIA, kineska obaveštajna služba i britanski MI6.

Australijski premijer Toni Ebot u međuvremenu je izjavio da su u toku pripreme za donošenje lokatora crne kutije u oblast u kojoj se odvija potraga za nestalim avionom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво