Читај ми!

Peticija za ujedinjenje Aljaske i Rusije

Više od 23.500 ljudi potpisalo peticiju za prisajedinjenje Aljaske Rusiji. Ukoliko se prikupi 100.000 internet potpisa za mesec dana Vašington će biti u obavezi da zauzme stav prema zahtevu.

Internet peticiju na sajtu Bele kuće za secesiju Aljaske od Sjedinjenih Država i njeno prisajedinjenje Rusiji do sada je potpisalo više od 23.500 ljudi.

Peticija pod nazivom "Vratiti Aljasku Rusiji" podseća da su Rusi prvi naselili taj region.

Reč je o peticiji na veb-sajtu američke vlade, gde svaki građanin može da pokrene inicijativu jednostavnom prijavom na portalu.

Peticiju, međutim, može da potpiše bilo koji korisnik interneta na svetu, pa i iz Srbije.

Aljaska je bila ruska kolonija do 1867. godine, kada ju je ruski car Aleksandar II prodao Sjedinjenim Američkim Državama za 7,2 miliona dolara, što bi danas bilo 120 miliona dolara.

Ukoliko se peticijom, koja je pokrenuta 21. marta, prikupi 100.000 potpisa za mesec dana, administracija predsednika Baraka Obame biće u obavezi da odgovori na zahtev.

Slične inicijative podnosile su i druge američke države, kao što je bila peticija države Teksas o izlasku iz sastava SAD 2012. godine koju je potpisalo više od 125.000 ljudi, ali ju je administracija odbacila.

Najviše potpisnika na sajtu Bele kuće ima peticija "Deportujte Džastina Bibera i oduzmite mu zelenu kartu" sa preko 270.000 potpisa.

Među najpopularnijim peticijima su i ona kojom se traži pomilovanje Edvarda Snoudena, kao i zahtev da se Muslimanska braća proglase terorističkom grupom.

Na tom portalu, trenutno ima 309 aktivnih peticija, od čega se 32 odnose na ljudska prava i slobode. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво