Читај ми!

Protest porodica putnika nestalog aviona

Razočarani rođaci kineskih putnika iz nestalog malezijskog aviona sukobili su se sa obezbeđenjem Ambasade Malezije u Pekingu tokom protesta i traženja odgovora o "misterioznom" padu letilice. Potraga za ostacima aviona obustavljena je do daljeg zbog vremenskih neprilika.

Dan pošto je malezijski premijer Nadžib Razak saopštio da je avion sa 153 Kineza od 239 putnika i članova posade pao u okean, oko 200 Kineza okupilo se ispred malezijske ambasade. Bacali su plastične flaše za vodu, pokušavajući da otvore kapiju ambasade, burno protestujući zbog načina na koji su malezijski zvaničnici rukovodili dugotrajnom potragom za nestalim avionom.

"Recite istinu! Vratite naše bližnje!", vikali su okupljeni ispred ambasade. Nakratko je usledila opšta tuče kada su neki od rođaka pokušali da prođu policiju i priđu novinarima, ali nije ništa preduzeto da se demonstracije prekinu, prenela je agencija AP.

Grupa okupljenih uručila je protestno pismo ambasadi, pre nego što su sa nekoliko autobusa otišli.

AFP navodi da je malezijski premijer branio svoju odluku da sačeka sa saopštavanjem analize novih satelitskih podataka prema kojima je avion uleteo u Indijski okean daleko od obala zapadne Australije.

"Ne pokušavamo da pronađemo iglu u plastu sena, mi i dalje pokušavamo da definišemo gde je seno", rekao je premijer novinarima.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je nadu da će Velika Britanija obezbediti satelitske podatke britanske firme "Inmarsat" o nestalom avionu malezijske kompanije.

Portparol ministarstva Hong Lei rekao je da se nada da "relevantna zemlja" može da ih obezbedi, pošto se malezijski premijer juče pozvao na te podatke kada je izjavio da se avion sa leta MH370 srušio u južnom Indijskom okeanu 8. marta.

Zbog snažnog vetra, kiše i velikih talasa jutros je obustavljena potraga za delovima aviona.

Meteorolog Australijske avijacije i konsultant za vazduh i more najavili su teška vremena za avione i brodove u Indijskom okeanu i da će tokom osam meseci duge zime u ovoj oblasti sa velikim talasima i jakim vetrovima biti veoma teško obavljati pretragu.

Male šanse da misterija bude razrešena 

Stručnjaci smatraju da će biti gotovo nemoguće rasvetliti misteriju nestanka aviona.

Pre svega, upućeni veruju da je gotovo nemoguća misija pronaći crne kutije aviona na ogromnoj vodenoj površini, udaljenoj oko 2.500 kilometara od australijskog grada Perta.

Svi avioni komercijalnih letova imaju i drugu crnu kutiju koja snima razgovore u pilotskoj kabini, ali ostaju snimljena samo prva dva sata leta.

Zbog toga stručnjaci veruju da nisu snimljeni razgovori koji su doveli do promene putanje, pošto se to dogodilo na pola puta između Malezije i Vijetnama.

Pominju se tri moguća scenarija - otmica, sabotaža nekog od pilota i iznenadni kvar koji je primorao pilote da uključe automatskog pilota do kraja leta. Za sada ništa ne govori u prilog nijedne od ponuđenih hipoteza.

Stručnjak aeronautike Kris Jets ocenio je da je malo verovatno da se jednog dana sazna istina.

"Još ne znamo u kakvom su psihičkom stanju bili pilot i kopilot. Ne znamo ni da li je neko ušao u pilotsku kabinu i preuzeo kontrolu nad avionom", rekao je Jets.

Stručnjak Entoni Brikhaus rekao je da crne kutije mogu da budu funkcionalne još dve nedelje.

"Ukoliko ih ne pronađu, verovatno nikada nećemo saznati šta se zapravo dogodilo", dodao je Brikhaus.

Avion malezijske avio-kompanije sa 239 osoba - 227 putnika i 12 članova posade - nestao je sa radara posle poletanja iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta bez dobijenih signala o kvarovima ili problemima u avionu.

Pacifička komanda SAD poslala je lokator akustičnih signala crne kutije i robotsko podvodno vozilo bez ljudske posade "blufin-21" u Pert, kao pomoć u potrazi za crnom kutijom malezijskog aviona u Indijskom okeanu, nakon što je na satelitskim snimcima uočeno više ostataka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се