Читај ми!

Malezija: Avion izgubljen, nema preživelih

Treba pretpostaviti "izvan svake razumne sumnje" da je avion MH370 izgubljen i da nema preživelih, saopštila kompanija "Maležan erlajnz". Malezijski premijer Nadžib Razak rekao da se avion srušio u južnom delu Indijskog okeana. SAD upućuju uređaj za detekciju crne kutije iz nestale letilice.

Kompanija "Maležan erlajnz" saopštila je da treba pretpostaviti "izvan svake razumne sumnje" da je avion MH370 izgubljen i da nema preživelih, preneo je Bi-Bi-Si.

Britanska mreža navodi da je to pisano saopštenje, u koje je imala uvid, poslato porodicama putnika i članova posade.

Malezijski premijer Nadžib Razak rekao je da nove analize satelitskih snimaka pokazuju da se nestali "boing 777" srušio u južnom delu Indijskog okeana.

Razak je naveo da je prema tim satelitskim analizama poslednja pozicija aviona "Maleža erlajnza" bila zapadno od Perta, prenosi Rojters.

Malezijski premijer je rekao da su podaci o sudbini aviona dobijeni od britanskog ogranka agencije za istraživanje avionskih nesreća.

Prema njegovim rečima, porodicama putnika i članova posade rečeno je da je "avion završio svoj put na jugu Indijskog okeana".

Ranije danas, supermoderan avion američke mornarice "P-8 Posejdon" nije mogao da pronađe poslednje uočene objekte u Indijskom okeanu koji bi mogli da budu deo nestalog malezijskog aviona.

"Avion američke mornarice 'p-8 Posejdon' dobio je zadatak da istraži uočene prijavljene objekte kineskog aviona primećene sa (visine od) 33.000 stopa. Predmete je primetio kineski avion pošto se vraćao nazad u Pert", navela je portparolka Australijskog ureda za bezbednost plovidbe i dodala da američki "p-8 nije bio u mogućnosti relocira prijavljene objekte", prenela je agencija Rojters.

Kineski avion "Iljušin 76" primetio je ranije danas dva "relativno velika" plutajuća objekta i nekoliko manjih belih rasutih na nekoliko kilometara, javila je ranije kineska novinska agencija Sinhua.

Mesta gde su predmeti uočeni u Indijskom okeanu nalazili su se na hiljade kilometara od utvrđene putanje leta.

"U ovom trenutku, još ne možemo da potvrdimo da li su plutajući objekti povezani sa nestalim avionom", naveo je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lej na konferenciji za novinare u Pekingu.

SAD šalju detektor za crnu kutiju

Australijski avion je uočio dva objekta tokom potrage za nestalim malezijskim avionom u južnom delu Indijskog okeana i tamo je upućen brod radi istrage, saopštio je ministar saobraćaja Malezije.

"Pre nekoliko minuta (malezijski) premijer je primio poziv od premijera Australije, koji ga je informisao da je australijski avion locirao dva objekta u australijskoj oblasti za pretragu, jedan kružni i jedan pravougaoni", rekao je ministar Hišamudin Husein, prenela je agencija AFP.

Pacifička američka komanda je prethodno saopštila je da je poslala lokator za crne kutije aviona u oblasti u slučaju da su ostaci letilice pronađeni.

Lokator koji se vuče iza broda malom brzinom, ima visoko osetljivu sposobnost registrovanja tako da, ukoliko se ostaci aviona nalaze na lokaciji, može da registruje odašiljač crne kutije do dubine od oko 20.000 stopa (6.100 metara), navodi se u saopštenju.

AP podseća da su i ranije sateliti Australije i Kine registrovali moguće ostatke povezane sa nestankom aviona malezijske kompanije 8. marta sa 239 putnika i članova posade.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво