Читај ми!

Pilot nestalog aviona izvršio samoubistvo?

Zvaničnik Udruženja australijskih i međunarodnih pilota smatra da je samoubistvo pilota najlogičnije objašnjenje za nestanak malezijskog aviona. Nju Delhi očekuje nove instrukcije od Malezije, pošto je obustavio potragu za avionom.

Samoubistvo pilota je najlogičnije objašnjenje za nestanak malezijskog aviona sa 239 putnika i članova posade, izjavio je član odbora Udruženja australijskih i međunarodnih pilota Majk Glin.

Logičnije je da je pilot, pre nego otmičar, isključio komunikacione sisteme, rekao je Glin, preneo je AP.

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein izjavio je da je komunikacioni sistem u avionu isključen pre poslednjeg radio-kontakta između aviona i kontrole leta.

"Poslednje što ja, kao pilot, želim jeste da sumnja padne na posadu, ali to se već dogodilo dva puta u istoriji avijacije", dodao je Glin.

Glin smatra da policija koja istražuje pilota i kopilota nestalog aviona mora uzeti u obzir mogućnost da je jedan od njih izvršio samoubistvo tako što je namerno srušio letelicu.

Iako su se takvi incidenti događali u prošlosti, to je i dalje tabu tema u istrazi i istražitelji i zvaničnici nisu skloni da poveruju u teoriju da je jedan od pilota namerno srušio avion da bi izvršio samoubistvo, iako ima dokaza koji govore u prilog tome, navodi AP.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.

Indija čeka nove instrukcije

U međuvremenu, Indija je obustavila potragu za nestalim avionom oko Andamanskih i Nikobarskih ostrva u Bengalskom zalivu i čeka nove instrukcije od Malezije o potrazi za nestalim malezijskim avionom

"Čitava operacija je prekinuta i sada čekamo nove instrukcije od Malezije", rekao je pukovnik indijske vojske Harmit Sing.

Međunarodna potraga je sada fokusirana na dva vazdušna koridora - severni od severnog Tajlanda do Kazahstana i južna zona od Indonezije prema južnom delu Indijskog okeana.

Indijski kontrolori leta isključili su severnu rutu, rekavši da je "nezamislivo" da je avion neprimećeno leteo indijskim vazdušnim prostorom u pravcu Kazahstana.

"Ako avion hoće da bude neprimećen lako može da bude nevidljiv za civilni radar isključivanjem predajnika koji prenosi informacije o avionu, ali ne može izbeći vojne sisteme", rekao je sekretar udruženja kontrolora leta Sugata Pramanik.

U međuvremenu, malezijska vlada je danas saopštila da je policija pretresla kuće pilota i kopilota nestalog aviona i da su analizirali pilotov simulator leta, ali je istakla da je to uobičajena procedura.

"Policija je pretresla kuću pilota u subotu, 15. marta. Policajci su razgovarali sa članovima porodice pilota, a stručnjaci ispituju pilotov simulator leta. Policija je istog dana pretresla i kuću kopilota", saopštilo je malezijsko ministarstvo saobraćaja.

Policija je saopštila da sprovodi istragu o inženjerima koji su možda imali kontakt sa avionom, navodi AP.

Policija je došla u kuće pilota i kopilota odmah pošto je malezijski premijer Nadžib Razak rekao da postoje podaci da je neko namerno skrenuo sa putanje boing 777 "Malejža erlajnza".

Avion je 8. marta iz Kuala Lumpura leteo za Peking, kada je nestao iznad Južnog kineskog mora. Posada nije proglasila uzbunu, niti je javila bilo šta što bi ukazivalo na to da je imala problem.

Oštre kritike Pekinga

Kina je kritikovala Maleziju zbog načina na koji rešava dramu sa nestalim avionom, rekavši da je ta zemlja "protraćila" dragoceno vreme i resurse objavljivanjem dramatičnih informacija o sudbini aviona nedelju dana posle njegovog nestanka.

"Niko ne može poreći da se suviše kasnilo sa objavljivanjem tako važne informacije", navedeno je u uvodniku agencije Sinhua.

Kineska agencija je istakla da su malezijski zvaničnici krivi za "nedopustivo" zanemarivanje dužnosti. Dve trećine putnika nestalog aviona su Kinezi.

Gnev je naročito izazvalo to što je Maleziji bilo potrebno toliko vremena da otkaže spasilačke operacije u Južnom kineskom moru ako je već znala da se avion okrenuo nazad i leteo u pravcu Indijskog okeana.

"A zbog odsustva pravovremene informacije, protraćeni su ogromni uloženi napori i proširile su se brojne glasine", piše u uvodniku.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи