Читај ми!

Šta posle referenduma na Krimu?

Posle referenduma na Krimu sigurno se očekuje da krimske vlasti zatraže od Ruske Federacije prijem u članstvo, a izvesno je da trećina stanovništva neće biti zadovoljna takvom odlukom, rekao je za RTS novinar "Politike" Nenad Radičević.

Nakon referenduma može se očekivati zahtev Krima za pripajanje Ruskoj Federaciji, smatra novinar "Politike" Nenad Radičević. S obzirom na to da 60 odsto stanovništva Krima čine Rusi, izvesno je da trećina stanovnika neće biti zadovoljna takvom odlukom, dodao je Radičević.

Radičević smatra da će nova goruća tema nakon referenduma biti istok Ukrajine.

"Teško je poverovati da ukoliko se krimske vlasti uspešno pripoje Rusiji, da stanovništvo na istoku Ukrajine, koje je takođe rusko govorno područje i ljudi koji se izjašnjavaju kao Rusi, teško da će veoma dobro sarađivati sa vlastima u Kijevu", rekao je Radičević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Radičević smatra da je ukrajinski premijer rekao kako im Rusija može biti dobar partner uz dobre pregovore jer je dobio negativan odgovor od Vašingtona da Amerikanci naoružaju ukrajinske snage.

Ipak, situacija je takva da i najmanja varnica može da izazove određene sukobe, a izvesno je da nijednoj strani ne odgovara rat, dodaje Radičević.

Posledice po međunarodno pravo su takve da ga velike sile sprovode po svojim uzusima i u skladu sa svojim interesima, rekao je Radičević upoređujući Kosovo i Krim.

Smatra da je na međunarodnom planu došlo i do promena odnosa snaga u Savetu bezbednosti UN. Tako je Amerika stavila na glasanje Rezoluciju o nezakonitosti referenduma na Krimu iako se znalo da će Rusija uložiti veto, ali se očekivalo da Kina neće postupiti isto, rekao je Radičević.

Govoreći o sankcijama Rusiji koje razmatra EU, Radičević kaže da bi one bile loše za obe strane, pre svega zato što će institucionalizovati sukob između Zapada i Rusije.

"Ako do toga dođe, to verovatno neće biti ekonomske sankcije, već sankcije prema nekim ruskima zvaničnicima", zaključuje Radičević.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво