Читај ми!

Novi dokazi o preusmeravanju malezijskog aviona

Potraga za nestalim malezijskim avionom sve se više fokusira na to da je letelica namerno preusmerena, što nagoveštavaju i podaci sa vojnog radara. Malezijska policija ne isključuje mogućnost otmice. Zbog novih dokaza potraga proširena na Andamansko more i Indijski okean.

Podaci sa vojnog radara nagoveštavaju da je avion "boing 777" "Malezija erlajnza", koji je nestao pre nedelju dana, namerno preusmeren preko Malajskog poluostrva u pravcu Andamanskih ostrva, saznaje Rojters iz izvora bliskih istrazi.

Izvori su rekli da istražitelji sve više fokusiraju istragu na teoriju da je neko ko zna da upravlja avionom namerno preusmerio letelicu sa 239 putnika i članova posade koja je letela iz Kuala Lumpura za Peking.

"Mi razmatramo mogućnost sabotaže, a nismo isključili ni mogućnost otmice", izjavio je visoki zvaničnik malezijske policije.

Malezijska policija je ranije rekla da istražuje da li je neko od putnika ili članova posade imao lične ili psihološke probleme koji bi mogli pomoći u rasvetljavanju misterije, uporedo sa mogućnošću otmice, sabotaže ili mehaničkog kvara.

Multinacionalna potraga je proširena na Andamansko more i Indijski okean, pošto su se pojavili znaci da je "boing 777" možda bio u vazduhu puna četiri sata nakon poslednjeg kontakta pilota sa kontrolom leta.

Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da je avion koji je išao iz Kuala Lumpura za Peking, još četiri sata slao signale jednom satelitu, što otvara mogućnosti da je letelica otišla van dosadašnje zone pretrage.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se spominje ime, rekao je da avion nije odašiljao signale prema satelitu, već je poslao signal sa namerom da uspostavi kontakt.

Kina je zatražila od malezijske vlade da objavi sve raspoložive informacije, kako bi se suzilo područje na kojem se traga za nestalim avionom. U potrazi učestvuje osam kineskih brodova, koji su do četvrtka uveče pretražili 52.000 kvadratnih kilometara okeana.  

Ovo je jedna od najvećih misterija u modernoj avijaciji, budući da nije pronađen nijedan trag aviona uprkos tome što potragu sprovode mornarice i vojni avioni više od 10 zemalja.

Avion se poslednji put pojavio na civilnom radaru prošle subote nešto pre 1.30 po malezijskom vremenu, manje od sat vremena nakon poletanja iz Kuala Lumpura.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво