Читај ми!

Rusi oborili američku letelicu iznad Krima

Najmanje dve osobe poginule u sukobima u Harkovu. Iznad Krima Rusi oborili bespilotnu letelicu vojske SAD. Bez rezultata nove runde razgovora Lavrova i Kerija. Rusija najavila veto na rezoluciju SAD kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim.

00.20 - Najmanje dve osobe ubijene i još nekoliko ranjeno u sukobima desničara i snaga lokalne samoodbrane u Harkovu, javlja ItarTas.  

22.30 - Naoružane osobe iz desničarskog pokreta "Desni sektor" napali su lokalne snage samoodbrane u Harkovu, javlja Itartas. Najmanje troje povređeno u pucnjavi.

21.45 - Ruska kompanija za naoružanje Rostek elektronski je srušila američku vojnu bespilotnu letelicu iznad Krima, saopštila je ta javna kompanija, navodeći da je letelica pala gotovo neoštećena u ruke krimskih snaga samoodbrane, prenosi AFP.

20.50 - Ili će naša nova mlada demokratija trijumfovati ili će totalitarna zavesa pasti na Ukrajinu, poručio Oleksandar Turčinov, prenosi Rojters.

20.20 - Američka bespilotna letelica za nadzor, presretnuta je iznad oblasti Krima u Ukrajini, saopštila je ruska vojska, prenosi Tanjug

20.00 - SAD će zadržati svoj nosač aviona u Sredozemnom moru duže nego što je planirano, zbog krize u Ukrajini, saopštio je portparol Pentagona, prenosi Rojters

18.00 - Ratifikovanje krimskog referenduma u ruskom parlamentu bi bilo aneksija poluostrva na mala vrata, kaže Džon Keri, prenosi Rojters

16.50 - Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, rekao je Lavrov, navodeći da će Rusija stav o Krimu definisati kada budu poznati rezultati referenduma, prenosi Itartas.

16.49 - Lavrov, posle pet sati razgovora sa Kerijem, rekao da Moskva i Vašington nisu pronašli zajednički jezik oko Krima. On je pozvao Ukrajinu da sprovede ustavne reforme i rekao da će Rusija podržati rezultate referenduma.

12.25 - Rusija poziva OEBS da odustane od "dvostrukih standarda" i razmotri poziv da učestvuje u praćenju referenduma na Krimu. Moskva ističe da zadržava pravo na intervenciju.

12.15 - Na crnoj listi koju EU treba da usvoji nalaze se najbliži Putinovi saradnici, piše briselski portal EU obzerver.

12.00 - Džon Keri i Sergej Lavrov razgovaraju u Londonu. Keri će tražiti garancije da Rusija neće pokušavati da pripoji Krim.

11.20 - U Kozačkom zalivu kod Sevastopolja sa ruskog broda iskrcani vojnici, kamioni i oklopni transporter, javlja Rojters. Počele vežbe ruske mornaričke avijacije nad Mediteranom.

Rusija nema namere da izvrši invaziju na jugoistok Ukrajine, ali će Kremlj poštovati rezultate referenduma na Krimu, rekao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Nakon nekoliko sati razgovora u Londonu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, Lavrov je istakao da nije postignut zajednički jezik sa Zapadom.

"Poštovaćemo volju građana Krima na nastupajućem referendumu", rekao je Lavrov novinarima.

Osudio je najnovije nasilje u Donjecku, gradu na jugoistoku Ukrajine, navodeći da Rusija nema nameru da se tamo umeša, ali da prava etničkog ruskog stanovništva moraju da budu "zaštićena i osigurana".

Slučaj Krima, prema Lavrovljevim rečima, ne može da bude posmatran izvan istorijskog konteksta. "Krim znači više za Rusiju nego što Folklandska ostrva znače za Veliku Britaniju", rekao je ruski ministar.

"Keri nije uputio nikakve pretnje Rusiji. Naši partneri znaju da su (ekonomske i diplomatske) sankcije kontra-produktivne", rekao je Lavrov.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da SAD neće prihvatiti rezultat referenduma o otcepljenju Krima od Ukrajine i pripajanju Rusiji.

Keri je izjavio da je svom ruskom kolegi izneo više ideja o tome kako sačuvati suverenitet Ukrajine i u isto vreme zaštiti interese Rusije.

Lavrov je, međutim, jasno stavio do znanja da predsednik Rusije Vladimir Putin neće doneti nikakvu odluku dok ne bude poznat ishod referenduma, rekao je Keri.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je prethodno da su privedene četiri osobe zbog sumnje da stoje iza jučerašnjih sukoba proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku u kojima je poginula najmanje jedna osoba, a prema nekim izveštajima, moguće i tri osobe.

Sukobi su izbili kada su proruski demonstranti, kojih je bilo oko 2.000, probili policijski kordon koji je okružio učesnike mitinga koji se zalažu za integritet Ukrajine, njih oko 1.000. Kako je prenela Raša tudej, tokom sukoba su korišćene i dimne bombe.

Agencija Rojters navodi da se nekoliko stotina ljudi, koji su uzvikivali parole podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sukobilo sa grupom osoba koje su osuđivale Moskvu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da vlasti Ukrajine nisu u mogućnosti da kontrolišu situaciju u zemlji i upozorilo da ostavlja sebi pravo da zaštiti rusko stanovništvo na teritoriji Ukrajine.

U Donjecku je protekle sedmice održano više većih protesta tokom kojih su izbijale tuče.

Rusija najavila veto u UN

Savet bezbednosti UN ponovo je sinoć razmatrao situaciju u Ukrajini, a SAD su ponudile nacrt rezolucije kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim. Međutim, Rusija je najavila da će uložiti veto, pa je glasanje o tome odloženo.

Prema navodima diplomata koje prenosi Rojters, rezolucija bi pozvala zemlje da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu, čiji je parlament već izglasao da želi da se pripoji Rusiji.

Ali Rusija, jedna od pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, jasno je stavila do znanja da je protiv tog nacrta rezolucije, pa je odlučeno da se glasanje o njoj odloži najkasnije do subote kako bi bilo vremena za dalje pregovore, navodi britanska agencija.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, rekla je novinarima posle sastanka, da je cilj rezolucije da se promene namere Rusije, "pre nego što životi nevinih budu izgubljeni".

Na sednici je govorio i predsednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk, koji je optužio Rusiju za sprovođenje vojne agresije, rekavši da za nju nema nikakvog razloga niti osnova i ocenio je kao neprihvatljivu.

Jacenjuk je naglasio i da je uveren da Rusija ne želi rat i i pozvao Moskvu da uzme u obzir volju naroda i vrati se dijalogu s Ukrajinom.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin poručio je da Rusija ne želi rat zbog krize u Ukrajini.

"Rusija ne želi rat, niti to žele Rusi, a uveren sam i da Ukrajinci to ne žele", rekao je Čurkin, nakon obraćanja Arsenija Jacenjuka.

Čurkin je kritikovao procenu zapadnih sila o krizi u Ukrajini i situaciji na Krimu i ponovio poziciju Moskve da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič neustavno svrgnut s vlasti.

Čurkin je stao u odbranu referenduma na Krimu, rekavši da proističe iz pravnog vakuuma u toj autonomnoj republici, koji je nastao kao rezultat "neustavnog zbacivanja vlade u Kijevu" prošlog meseca.

Nekoliko zapadnih diplomata izjavilo je da se nada da će se Kina, koja se pridružila ruskom vetu na tri rezolucije o Siriji 2011, ovog puta distancirati od Moskve.

Ovo je bila šesta sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji u Ukrajini u poslednjih 12 dana, ali nijedna nije okončana konkretnim dogovorom ili akcijom.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво