Merkel: Nema poređenja Krima i Kosova

Teritorijalni integritet Ukrajine ne može se dovesti u pitanje, poručila nemačka kancelarka i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Savet bezbednosti UN razmatra mogućnost rezolucije o Ukrajini. Moskva "povećava intenzitet" vojnih vežbi uz granicu sa Ukrajinom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je pred parlamentom da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova.

Merkelova je poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.

"Ako Rusija nastavi da destabilizuje situaciju u Ukrajini, lideri EU su spremni da preduzmu dalje korake. Ako Rusija nastavi istim putem, to će biti katastrofa ne samo za Ukrajinu i EU, već i za samu Rusiju", rekla je nemačka kancelarka.

Merkelova je, takođe, naglasila da se kriza u Ukrajini ne može rešavati vojnim putem. Prema njenim rečima, partnerstvo između EU i Ukrajine nije upereno protiv Rusije.

Ukrajina je tema broj jedan i u Savetu bezbednosti UN koji razmatra mogućnost rezolucije, kojom bi bili potvrđeni ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je jedan diplomata.

Prema njegovim rečima, cilj rezolucije je da pokaže da u najmoćnijem telu UN postoji jako protivljenje ruskom preuzimanju proruske oblasti Krim, iako je praktično izvesno da će Rusija staviti veto na tu rezoluciju.

Drugi diplomata UN rekao je da se pristalice rezolucije nadaju da će Kina - bliska saveznica Rusije koja se, međutim, izjasnila u prilog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, biti uzdržana, a ne da će se pridružiti Rusiji u stavljanju veta na rezoluciju.

Vrhovna rada Ukrajine obratila se Ujedinjenim nacijama sa pozivom da reaguju na "faktički neizazvani akt agresije Rusije protiv Ukrajine i njenog pokušaja da anektira deo suverene države", javile su agencije.

"Uprkos uzdržanosti i umerenosti organa državne vlasti Ukrajine i njenih oružanih snaga, situacija na teritoriji Autonomne Republike Krim nastavlja naglo da se pogoršava zbog aktivnosti Oružanih snaga i Crnomorske flote Rusije, bez obzira na sve pokušaje da se mirno reši konflikt", navela je ukrajinska skupština u rezoluciji za koju je glasalo 250 poslanika, prenela je agencija Ukrinform.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija nije izazvala krizu na Krimu, javio je AP.

Obraćajući se zvaničnicima Paraolimpijske asocijacije u Sočiju, predsednik Rusije je rekao da "Rusija nije inicirala, niti je izazvala teške okolnosti sa kojima ste svi upoznati", misleći na krizu u Ukrajini.

U međuvremenu, čelnik Komiteta ruske Državne dume za odnose sa nekadašnjim sovjetskim državama Leonid Slucki izjavio je da neke ruske vojne jedinice zauzimaju položaje na Krimu uoči održavanja referenduma na tom poluostrvu u Crnom moru i delovaće "samo u slučaju vojnog napada iz Kijeva".

"Sada ima nekoliko vojnih jedinica tamo koje zauzimaju pozicije u slučaju da bude nekog otpora, oružane agresije, vojne ekspanzije iz Kijeva", rekao je Slucki kasno sinoć za moskovsku radio-stanicu Eho.

Parlamentarac je dodao da bi ruski vojnici mogli biti potrebni ukoliko nedeljni referendum na Krimu dovede do iznenadne vojne intervencije iz Kijeva i naveo da je "to verovatno", prenela je agencija AFP.

Grupa posmatrača iz Evropske unije i Izraela pratiće referendum na Krimu, dok vlasti na poluostrvu razmatraju da će uputiti poziv OEBS-u da pošalje svoje posmatrače, pošto su iz sedišta organizacije u Beču ranije saopštili da referendum smatraju nelegitimnim, javila je agencija Itartas.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini", uz granicu sa Ukrajinom.

U saopštenju se navodi da će se vežbe sprovoditi do karaja marta, u dve etape, u Rostovskoj, Belgorodskoj, Tambovskoj i Kurskoj oblasti.

Lideri zemalja Grupe 7 saopštili su da ne priznaju referendum o pripajanju Krima Rusiji, jer bi to predstavljalo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta i čitavog niza međunarodnih sporazuma koje je Rusija potpisala.

broj komentara 53 pošalji komentar
(petak, 14. mar 2014, 14:32) - Aca J [neregistrovani]

Medjunarodno pravo ???

Posto vam je slabija strana medjunarodno pravo iz izlozenog ja bih vam preporucio Gerharda Sredera za strucnog saradnika.On ce vam to pojasniti.

(petak, 14. mar 2014, 14:22) - Aca J [neregistrovani]

Demagogija !!

Vasa zemlja posle svega sta je ucinila mnogim narodima a posebno Srpskom,nema pravo nesto da kaze o ovakvim problemima jer vi tumacite medjunarodno pravo kako vama odgovara u prevodu na Srpskom znaci,vuk dlaku menja ali cud nikako.

(petak, 14. mar 2014, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Bez komentara

"Лидери земаља Групе 7 саопштили су да не признају референдум о припајању Крима Русији, јер би то представљало кршење Повеље Уједињених нација, Хелсиншког завршног акта и читавог низа међународних споразума."

A svi ovi dokumenti NISU vredeli za Nemce koji su takodje bili potpisnici svega toga pa su bez oklevanja priznali nelegalne referendume za nezakonito otcepljenje nekih republika SFRJ. A da ne govorimo o nasilnoj okupaciji i otcepljenju Kosova i bez ikakvog referenduma (ni legalnog ni nelegalnog).

Sada se razgolitila sirova politika sile ovih likova. Problem je samo u tome da se svet promenio i njihova pozicija sile nije tako jasna kao ranije.

(petak, 14. mar 2014, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

e da

jednom se sve moze , a drugi put se nista nemoze ("ko nije za nas taj je protiv nas" ).

(petak, 14. mar 2014, 06:56) - anonymous [neregistrovani]

Pravo

Tacno gospoja Merkel nema poredjnja izmedju kriminalnog agresivnog krsenja medjunarodnog prava bombardovanja Srbije osiromasenim uranijumom 78 dana i otimanja KIM od Srbije . Sa mirnim demokratskim izjasnjavanjem naroda referendumom o svojoj buducnosti u autonomnoj republici Krim.

(petak, 14. mar 2014, 00:32) - anonymous [neregistrovani]

gospodja Merkel

Zna se koga vi branite,ali Rusija ne pravi nikome nered. Vi na Zapadu ste napravili uzasnu situaciju u Ukrajini, ali, kao i uvek ste iskoristili narod razlicitih misli. A narod kao narod! Ali samo su pojedinci zaradili najvise na rodjenu napadnutu drzavu! Ne govorite vise o Kosovu, to je vasa sramota!

(četvrtak, 13. mar 2014, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Ma jel gospodjo.Cuvaj svoje i ne mesaj se u tudje.

(četvrtak, 13. mar 2014, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Zar je moguće

da demokratska Nemačka i EU,a da ne govorimao o SAD, imaju nešto protiv želje ljudi da na demokratski način, referendumom, izraze želju sa kime žele da žive, nakon prevrata u Kijevu i nasilne smene vlasti te promene kursa i spoljnoj politici zemlje.
A ijedno, podržavaju ljude koji su silom i oružjem( revolucijom) preuzeli vlast i smenili legalne narodne pretstavnike.
Izgleda da je moguće,ako im izbor krimljana ne odgovara.

(četvrtak, 13. mar 2014, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Presedan

je već napravlje,Povelja UN i helsinški dokument koji garantuje nepromenljivost evropskih granica su već pogaženi i ostaje vam samo da gledate rezultate vaše nedoslednosti i kratkovidosti.
No, ima načina.Javno priznajte grešku priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, povucite priznanja i time stičete moralno pravo da sudite u ukrajinskom slučaju.
U proticnom, jednostavno, vaše reči i upozorenja ne vrede ništa, što Rusija i dokazuje.

(četvrtak, 13. mar 2014, 20:42) - radewien

Nemacka

Ja samo mogu jedno da vam kazem i pozdravim iz uplasene Austrie....Nemacka je za Rusiju mrva kao mi sto smo za nemacku...Mrvica....!!! Ovo su zadnji trzajevi EU...Zbogom...Tesko onom ko je proveo dane uzalud ovde i nista kuci napravio nije...