Читај ми!

Nestanak aviona "misterija bez presedana"

Ni trećeg dana potrage nije pronađen bilo kakav pouzdan trag o avionu koji je leteo iz Kuala Lumpura ka Pekingu, a koji je nestao iznad Južnokineskog mora. Malezijski zvaničnici ocenjuju da je reč o "vazduhoplovnoj misteriji bez presedana".

Zamenik direktora Malezijske civilne vazduhoplovne službe Azharudin Abdul Rahman ocenio je da je nestanak malezijskog aviona "vazduhoplovna misterija bez presedana".

Iako još traje sveobuhvatna potraga za avionom iz vazduha i sa mora, ni trećeg dana nije pronađen bilo kakav pouzdan trag o letelici niti o 239 putnika i članova posade aviona sa leta od Kuala Lumpura ka Pekingu.

Rahman je istakao da se otmica ne može isključiti dok istraga ne isključi sve mogućnosti nestanka aviona kompanije "Malezija erlajn" koji je leteo za Peking, prenela je agencija Rojters.

"Nažalost, nismo pronašli bilo šta što izgleda kao predmeti iz aviona, a kamoli avion. Što se nas tiče, moramo da pronađemo letelicu, moramo da nađemo komad vazduhoplova, ukoliko je to moguće", rekao je Rahman na konferenciji za novinare.

Na desetine brodova i aviona iz sedam zemalja krstari morima oko obala Malezije i južno od Vijetnama, paralelno sa razmatranjem pitanja o mogućim bezbednosnim propustima, bombi ili otmici - što je moglo da obori "boing".

Avion je nestao sa radara u subotu rano ujutro, oko sat vremena po poletanju sa aerodroma u Kuala Lumpuru, pošto je dostigao visinu od 10.670 metara.

Rojters navodi da je vijetnamska mornarica prijavila da je uočila nešto što bi moglo da bude komad vazduhoplova.

Brodovi i avioni nastaviće sinoć prekinutu potragu u Tajlandskom zalivu i Južnokineskom moru, pošto do sada ništa nisu pronašli.

Kina: Malezija mora da pojača napore

Malezijske vlasti moraju da "pojačaju napor" kad je reč o istrazi povodom nestalog aviona.

"Malezijska strana iskreno pridaje značaj ovom incidentu, ali u svetlu celokupne situacije malezijske vlasti moraju da pojačaju svoje napore", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang na redovnoj konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Istovremeno, kineski državni mediji oštro su kritikovali Maleziju i njenu nacionalnu avio-kompaniju zbog načina na koji se ponašaju nakon što je putnički avion nestao i pozvali na brži odgovor i pojačanu bezbednost na aerodromima.

Skoro dve trećine putnika činili su kineski državljani i ukoliko se potvrdi gubitak aviona, to će biti druga nesreća do sada po broju kineskih državljana koji su poginuli, navodi francuska agencija.

"Malezijska strana ne može da umanji svoju odgovornost", piše u uvodniku lista Global tajms, koji je blizak vladajućoj Kineskoj komunističkoj partiji, uz ocenu da početni odgovor Malezije nije bio dovoljno brz.

List navodi da postoje propusti u radu malezijske avio-kompanije i bezbednosnih vlasti.

"Ukoliko je reč o pogubnom mehaničkom kvaru ili grešci pilota, 'Malezija erlajns' bi trebalo da preuzme odgovornost. Ako se radi o terorističkom napadu, onda se dovodi u pitanje bezbednosna kontrola na aerodromu u Kuala Lumpuru i na samom letu", ističe kineski list.

Kineski dnevnik Čajna dejli ocenjuje da se "teroristički akt ne može isključiti", a malezijske i međunarodne vlasti još ne objašnjavaju kako je najmanje dva putnika moglo da se ukrca u avion sa ukradenim italijanskim i austrijskim pasošima.

Malezijski ministar unutrašnjih poslova Zahid Hamidi izjavio je danas da su dva putnika koji su se sa ukradenim pasošima ukrcali u avion imali "azijatske crte lica".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво