Читај ми!

Šreder: Nelegalno smo bombardovali Srbiju

Nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder priznao da je napad NATO-a na Srbiju 1999. godine bio kršenje međunarodnog prava. Ono što se događa na Krimu, takođe je kršenje međunarodnog prava, rekao je Šreder.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da ono što se dešava na Krimu jeste kršenje međunarodnog prava i priznao da je i napad NATO-a na Srbiju 1999. godine bio, takođe, kršenje međunarodnog prava.

"Ono što se događa na Krimu je kršenje međunarodnog prava", rekao je Šreder u Hamburgu na jednom skupu nedeljnika Cajt, ne želeći pritom da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šreder je, međutim, rekao da je on kao nemački kancelar u jugoslovenskom konfliktu kršio međunarodno pravo.

"Tamo smo mi poslali avione... na Srbiju i zajedno sa NATO snagama bombardovali jednu suverenu državu, a da pritom nije postojala odluka Saveta bezbednosti UN...", rekao je Šreder i naglasio da je on zato oprezan sa "podizanjem kažiprsta" i da se u oba slučaja formalno radi o povredi Povelje UN.

Šreder je pokazao skepsu kada su u pitanju motivi bivše šefice ukrajinske vlade Julije Timošenko i, ukazujući da se ne zna kakve materijalne interese ona ima, upozorio da postoji opasnost da novčana pomoć, za koju se on zalaže, ode pogrešnim kanalima.

Kada je ukrajinska kriza u pitanju, Šreder je ponovo kritikovao Evropsku uniju i rekao da vođstvo Evropske komisije nije shvatilo da je Ukrajina jedna kulturološki podeljena zemlja.

"Pitam se da li je bilo ispravno jednu kulturološki podeljenu zemlju, kao što je Ukrajina, staviti pred alternativu - sporazum o asocijaciji sa EU ili carinska unija sa Rusijom", rekao je Šreder.

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво