Читај ми!

Nestao avion sa 239 putnika, potraga u toku

U toku potraga za malezijskim avionom koji se jutros, najverovatnije, srušio u more. U njemu je bilo ukupno 239 osoba. Većina putnika su bili Kinezi. Među njima je i dvoje dece.

19.30 - Potvrđeno je da su dva putnika putovala sa lažnim pasošima, prenosi Rojters

16.15 - Zvaničnici Austrije i Italije saopštili da putnici iz tih zemalja, koji su se nalazili na listi putnika, nisu bili ukrcani u avion, prenosi Gardijan

15.30 - Zapadni mediji navode da je nestali avion učestvovao u inicidentu avgusta 2012, kada je okrznuo rep drugog aviona na pisti aerodroma u Šangaju.

13.55 - Avion vijetnamske vojske primetio dve naftne mrlje koje bi mogle da potiču od nestalog aviona, javlja AP.

13.20 - Tokom noći se nastavlja potraga za avionom na moru, dok će operacija iz vazduha biti odložena do jutra, navodi se u saopštenju aviokompanije, prenosi Gardijan.

12.25 - Intenzivirana potraga za avionom, rekao malezijski premijer istakavši da će se tragati "koliko god da je neophodno", prenosi Gardijan.

10.55 - Malezijski brodovi nisu našli nikakve tragove nesreće na mestu gde je uspostavljen poslednji kontakt sa avionom, prenosi Rojters.

Avion malezijske avio-kompanije, u kome je bilo ukupno 239 ljudi, srušio se u more, saopštili su zvaničnici vijetnamske mornarice. Boing 777 bio je na putu za Peking iz glavnog grada Malezije Kuala Lumpura.

Avion, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade, srušio se u Tajlandskom zalivu, kod vijetnamskih ostrva To Ču.

Kapetan sa iskustvom od oko 18.000 sati leta, nije dao naznake da ima tehničkih problema. Goriva je bilo za više od sedam sati leta i vreme je bilo dobro.

"Moramo da opovrgnemo spekulacije. Nije tačno da je avion prinudno sleteo na istoku Kine, niti da su nađeni njegovi ostaci na jugu Vijetnama. Objavićemo šta se dogodilo čim budemo imali proverene informacije", kaže ministar saobraćaja Malezije Hišamudin Husein.

Kineska državna televizija javila je da u aviona ima 158 Kineza. Među njima je i dvoje dece.

U jednom trenutku, signal aviona je nestao sa radara, pa je Kina za svaki slučaj poslala brodove za spasavanje u Južnokinesko more.

Avion je izgubio kontakt u vijtenamskoj provinciji Ka Mau, saopštila je jutros vijetnamska vlada i dodala da je trebalo da piloti aviona stupe u kontakt s kontrolom leta u gradu Ho Ši Min, ali se to nije dogodilo.

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za avionom, kome se izgubio svaki trag od rano jutros kada ga je poslednji put kontrola leta uočila, dok je bio iznad mora između Malezije i Vijetnama, javlja AP.

Još uvek nema znakova gde je letelica, niti su pronađeni njeni ostaci. 

"Potraga za avionom još traje. Usredsredili smo se na oblast odakle je primljen poslednji signal", kaže premijer Malezije Nadžib Razak.

Zvaničnik malezijske kompanije "Malejža erlajns" Ahmad Jahja je rekao da nema indikacija da su piloti poslali znak da imaju neki problem, a činjenica da očigledno nije bilo ni poziva za pomoć ukazuje da se sve dogodilo izuzetno brzo.

Ljudi na pekinškom aerodromu su čekali putnike, ne znajući kakva im je sudbina. "I dalje ne znam šta se događa. Prvo su mi rekli da avion kasni, a onda mi dali parče papira i rekli da čekam", rekao je jedan od njih.

Aviokompanija je saopštila vest rodbini putnika, što znači da Malezija Erlajns očekuje najgori ishod, ocenjuje Frans pres

Ovo je druga nesreća aviona Boing 777 za manje od godinu dana. Prošlog jula, na aerodromu u San Francisku srušio se avion "Ejžijana ervejza" i tom prilikom su poginule tri osobe.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво