Читај ми!

Mobilizacija u Ukrajini, Rusi blokirali Krim

U Ukrajini je proglašena opšta vojna mobilizacija. Posle odluke da ukrajinske oružane snage budu u punoj borbenoj pripravnosti ruski vojni konvoj upućen iz Sevastopolja ka glavnom gradu Krima. Ukrajinski parlament zatražio dolazak međunarodnih posmatrača.

07.30 - SAD ne razmatraju vojnu akciju za suprotstavljanje ruskom napredovanju, već su usredsređene na ekonomske, diplomatske i političke mere, prenose agencije izjavu neimenovanog zvaničnika američke administracije.

23.30 - Rusija kontroliše Krim i čini se da se sprema da zauzme tu ukrajinsku republiku, rekao neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, prenosi Vol strit džornal.

23.15 - Više visokorangiranih vojnih i policijskih zvaničnika na Krimu se zaklelo na vernost toj autonomnoj republici, javlja Raša tudej.

22.35 - Putin se saglasio sa predlogom nemačke kancelarke Angele Merkel o formiranju kotakt grupe za Ukrajinu, saopštila nemačka vlada.

21.40 - NATO oštro suđuje rusku vojnu akciju u Ukrajini i traži da se tamo pošalju međunarodni posmatrači, saopštio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

20.05 - U telefonskom razgovoru sa Angelom Merkel, Vladimir Putin istakao opasnost od "nasilnih akcija koje bi ultranacionalisti mogli da sprovedu u Ukrajini".

19.30 - Vlasti u Kijevu saopštile da je admiral Berezovski razrešen dužnosti i da će se suočiti sa optužbama za izdaju, prenosi Gardijan.

18.00 - Samo dan pošto je stupio na dužnost, komandant ukrajinske mornarice Denis Berezovski stavio se u službu proruskih vlasti na Krimu, prenosi britanski Gardijan.

17.25 - Demonstranti u Lugansku, najistočnijem gradu Ukrajine, zauzeli zgradu lokalne administracije i pozvali Putina da pošalje trupe u grad, javlja list Ukrajinska pravda, prenosi Raša tudej.

16.40 - Uhapšene stotine demonstranata koji su protestovali u Moskvi zbog moguće intervencije u Ukrajini, saopštila ruska organizacija za ljudska prava, prenosi Tanjug.

15.40 - Moskva bi mogla da se suoči sa ekonomskim sankcijama zbog "svog neverovatnog čina agresije", poručio državni sekretar SAD Džon Keri.

15.15 - Više od deset ukrajinskih vojnih brodova u poslednja 24 sata napustilo Sevastopolj, luku na Krimu, javlja agencija Itartas. Brodovi premešteni u Odesu i Marijupolj.

14.10 - Na stotine vojnika u vozilima sa ruskim registarskim tablicama blokirali ulaze u baze ukrajinske vojske u Privolnoju i Feodosiji na Krimu, javlja Bi-Bi-Si.

13.10 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da ruska intervencija u Ukrajini predstavlja pretnju miru i bezbednosti u Evropi. 

12.55 - Arsenij Jacenjuk izjavio je da se Ukrajina nalazi na ivici katastrofe, pošto joj je, kako je rekao, Rusija "objavila rat".  

12.05 - Predsednik vlade Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov upozorio je sve one koji pokušaju da destabilizuju situaciju na Krimu da će se suočiti sa privođenjima i hapšenjima. 

11.35 - Ukrajinski parlament zatražio je dolazak međunarodnih posmatrača u Ukrajinu kao pomoć u zaštiti domaćih nuklearnih elektrana, javlja Rojters.

10.45 - Dmitrij Medvedev poručio je u telefonskom razgovoru sa Arsenijem Jacenjukom, da je interes Rusije da očuva stabilne i prijateljske veze sa Ukrajinom. 

10.35 - Konvoj sa više stotina pripadnika ruskih trupa krenuo je prema Simferopolju, glavnom gradu Krima, javlja AP

10.25 - U Kijevu se održava vanredna sednica parlamenta na kojoj se razmatra aktuelna situacija u zemlji, javljaju ruske novinske agencije. 

Dan nakon što je gornji dom ruskog parlamenta ovlastio predsednika Vladimira Putina da može da pošalje ruske trupe u Ukrajinu, Kijev je proglasio opštu vojnu mobilizaciju, javlja "Glas Rusije". Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Andrej Parubij je objavio da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti.

Kako je objavljeno na sajtu "Glasa Rusije", ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave.

U međuvremenu napetost na poluostrvu Krim i dalje raste. Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali osoblje da "stane uz legitimne lidere Krima", javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Ruska agencija navodi, pozivajući se na izvor u ukrajinskog ministarstva odbrane, da su ruski vojnici pokupili i odneli pištolje, puške i pakete municije iz radarske baze u blizini grada Sudak.

Druga grupa ruskih vojnika uklonila je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom grad Sevastopolj, gde Rusija ima vojnu bazu za svoju Crnomorsku flotu, prenela je agencija Rojters.

Izveštač Itartasa sa Krima javlja da, posle proglašenja opšte mobilizacije u Ukrajini, brojni ukrajinski vojnici, koji služe u vojnim jedinicama na Krimu, dezertiraju i prelaze na stranu krimskih snaga samoodbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je, u jučerašnjem telefonskom razgovoru američkom predsedniku Baraku Obami da u slučaju širenja nasilja u Ukrajini, Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese. Obama je pozvao Rusiju da smanji tenzije u Ukrajini, tako što će povući svoje trupe nazad u baze na poluostrvu Krim.

Obama je takvu poruku preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru koji je trajao 90 minuta. Bela kuća osuđuje rusko vojno uplitanje na ukrajinskoj teritoriji.

Rusija saopštava da je Putin ukazao da prava pretnja leži u tome što su ugroženi životi ruskih građana. Prema Putinovim rečima, Rusija ima pravo da štiti svoje interese i ljude koji govore ruski jezik, a žive na Krimu.

Gornji dom ruskog parlamenta, juče je dao ovlašćenje Putinu da pošalje ruske trupe u Ukrajinu. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Grigorij Karasin rekao je da odobrenje za upućivanje ruskih vojnih snaga ne znači da će se to i dogoditi.

Oglasio se i ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je saopštio da je Rusija spremna da razvija odnose sa Ukrajinom, ali ne sa grupom ljudi koja je zauzela vlast kršeći ustav i druge zakone svoje države,

Medvedev je naglasio da je Viktor Janukovič, iako sa ništavnim autoritetom, po Ustavu ipak legitimni šef države, prenele su ruske agencije.

Žučna rasprava u Ujedinjenim nacijama 

Od članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i NATO-a, Ukrajina je zatražila da joj pomognu u očuvanju teritorijalnog integriteta.

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev rekao je da je ta zemlja isprovocirana i da pokušava da izbegne sukobe.

Vitalij Čurkin, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama kaže da predsednik Rusije Vladimir Putin nikada nije doneo odluku o upotrebi oružanih snaga.

Predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama ambasadorka Samanta Pauer, međutim, kaže da dela govore više od reči i da je Ruska Duma odobrila upotrebu vojne sile u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da ruska intervencija u Ukrajini predstavlja pretnju miru i bezbednosti u Evropi.

Rasmusen je to izjavio uoči vanrednog satanka Severnoatlantskog saveta u Briselu i poručio da NATO u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. On je istovremeno pozvao tamnošnje vlasti da poštuju prava manjina.

U Kijevu se očekuje dolazak ministra spoljnih poslova Grčke, Evangelosa Venizelosa, čija zemlja predsedava Evropskoj Uniji, a bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko najavila je da će u ponedeljak u Moskvi razgovarati o razrešenju krize na Krimu. 

Ruska novinska agencija Itartas navodi da je od početka godine 675 hiljada Ukrajinaca napustilo zemlju i otišlo u Rusiju što predstavlja "jasan dokaz" o nadolazećoj humanitarnoj katastrofi.

AFP je javio, da je prema podacima dobijenim od ruskih pograničnih službi, samo u poslednje dve nedelje 143 hiljada Ukrajinaca zatražilo azil u Rusiji.

Број коментара 187

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво