Читај ми!

Ukrajina, dani odluke!

Proruske demonstracije u Harkovu i Donjecku. Okupljeni zauzeli zgradu lokalne administracije u tim gradovima i podigli ruske zastave. Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova tvrde da odluka Saveta federacije ne znači da će trupe biti odmah upućene u Ukrajinu. Proruske snage kontrolišu Krim. NATO poziva Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine.

08.45 - U Ukrajini je proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, javio je "Glas Rusije".

08.36 - Državni sekretar SAD Džon Keri upozorio je Moskvu da raspoređivanje ruskih trupa u Ukrajini ugrožava mir i bezbednost u regionu i da bi mogao da ima "duboke" posledice na rusko-američke odnose. 

07.50 - Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze u regionu Krima i pozvali osoblje da stane na stranu "legitimnih lidera" poluostrva, javlja Interfaks. Druga grupa ruskih vojnika uklonila je oružje iz Ukrajinskog mornaričkog centra za obuku koji se nalazi u luci Sevastopolj.  

01.10 - Situacija u Ukrajini mora da bude vraćena u političke tokove i ustavne okvire, rekao na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti UN stalni ruski predstavnik u svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin. Ruski diplomata pridružio se pozivu zamenika generalnog sekretara UN Jana Elijasona da treba "hladne glave" gledati na situaciju u Ukrajini, prenela agencija Itar-tas.

01.05 - "Vreme je da se okonča ruska invazija na Ukrajinu", rekla je američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer. SAD predlažu raspoređivanje međunarodne misije na Krim. 

00.10 - Ukrajinska vojska preslaba da povrati kontrolu nad Krimom, piše Njujork tajms. Raša tudej javlja da je na komandni brod ukrajinske mornarice, fregatu Hetman Sadačnaji na Mediteranu istaknuta ruska zastava.

23.00 - Vladimir Putin poručio Baraku Obami da u slučaju širenja nasilja u Ukrajini Rusija zadržava za sebe pravo da "zaštiti svoje interese".

22.40 - Počela otvorena sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini. Američki ambasador u UN pozvao da se u Ukrajinu hitno pošalju posmatrači svetske ogranizacije i OEBS-a.

22.25 - Ukrajina zatražila od NATO-a da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta. Rasmusen zakazao za sutra sastanak Saveta NATO u Briselu.

20.30 - Ukrajinske oružane snage u stanju pune borbene gotovosti, saopštio Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine.

20.10 - Ketrin Ešton pozvala Moskvu da ne šalje trupe u Ukrajinu, već da "iskaže svoje stavove mirnim putem". Eštonova u u ponedeljak sa Sergejem Lavrovim.

19.15 - Vođa ekstremističke grupe "Desni sektor" Dmitrij Jaroš pozvao najtraženijeg teroristu Doku Umarova preko društvene mreže Vkontake da deluje protiv Rusije.

18.52 - Brodovi ukrajinske flote dobili naređenje da napuste Sevastopolj. Vitalij Kličko traži mobilizaciju ukrajinske vojske. 

18.31 - Kako tvrde ukrajinski mediji, Julija Timošenko će u ponedeljak, u Moskvi, o krimskoj krizi razgovarati sa Vladimirom Putinom. Iz Kremlja nema potvrde ove informacije. 

18.23 - Gradsko veće Donjecka odlučilo da budući status regiona Donbas bude odlučen na referendumu, javlja Raša tudej.

18.09 - Ruski ambasador u Londonu pozvan u Forin ofis. "Britanija se protivi raspoređivanju ruskih trupa na teritoriji Ukrajine i osuđuje bilo kakav akt agresije", napisao Vilijam Hejg na svom Tviter nalogu.

Napeto širom Ukrajine, pošto su se proruski protesti, sa Krima, proširili na još nekoliko gradova, uključujući Harkov i Donjeck. Stotinak povređenih. Proruske snage kontrolišu Krim. Putin je dobio "zeleno svetlo" za slanje trupa na Krim.

Više od 20.000 protivnika novih ukrajinskih vlasti protestuje u severoistočnom gradu Harkovu i istočnom gradu Donjecku. Proruski demonstranti zauzeli su zgrade lokalne administracija u tim gradovima i podigli su ruske zastave.

Situacija na centralnom Trgu slobode u Harkovu prilično je napeta, a zgradu administracije prethodno "držale" pristalice evromajdana, ali da su ih posle tuče proruski demonstranti nadvladali i ušli u zgradu.

I sa zdanja lokalne administracije u Donjecku skinuta ukrajinska i podignuta ruska zastava.

AFP navodi da demonstranti u Donjecku, uporištu opozvanog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, uzvikuju parole u znak podrške aspiracijama Krima da se pripoji Rusiji.

U međuvremenu, Gornji dom ruskog parlamenta Savet federacije odobrio je jednoglasno na vanrednoj sednici zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Savet federacije ima 166 članova. Na početku sednice bilo je problema sa kvorumom, ali je predsednica tog doma Valentina Matvijenko rekla da senatori imaju pravo da glasaju za druge.

Prva registracija pokazala je prisustvo 85 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum. U direktnom prenosu prikazano je rukovodstvo tog doma, i pojedini senatori koji su istupali, ali nijednom nije prikazana cela sala.

Državni sekretarar u Ministarstvu inostranih poslova Grigorij Karasin rekao je da odluka Saveta federacije Rusije ne znači da će trupe biti upućene momentalno.

"Odobrenje koje je dobio (predsednik Rusije Vladimir Putin) ne znači u bukvalnom smislu da će to pravo biti realizovano momentalno", rekao je on.

Prema Karasinovim rečima, odobrenje gornjeg doma znači da je predsednik dobio slobodu postupanja u slučaju pogoršanja situacije.

"Današnje odobrenje koje je predsedniku dato za angažovanje OS Rusije u Ukrjaini do normalizacije stanja u toj zemlji znači da predsednik ima odrešene ruke ukoliko se situacija bude pogoršavala", rekao je on a prenosi Itar-Tas s.

Karasin je, pritom, izrazio uverenje da će odluka biti ispravno shvaćena u Ukrajini, ali da ne isključuje da će u zapadnim medijima biti iskrivljeno.

Predsednik Komiteta za odbranu u Savetu federacije Viktor Ozerov rekao je posle donošenja odluke da predsednik Rusije koji je i vrhovni komandant samostalno određuje brojnost i količinu naoružanja i tehnike za realizaciju odobrenja.

Putin je zatražio danas od Gornjeg doma Saveta federacije dozvolu da pošalje vojne snage u Ukrajinu do "normalizacije društveno političke situacije" u toj zemlji, saopštio je Kremlj.

Kako je navedeno, Putin je na osnovu Ustava zatražio korišćenje oružanih snaga na teritoriji Ukrajine.

Zahtev je obrazložen vanrednom situacijom u Ukrajini i pretnji ruskim građanima na teritoriji te zemlje, kao i ruskim snagama na ruskim vojnim objektima u Ukrajini na osnovu međunarodnih sporazuma.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen upozorio je Rusiju da mora da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pozvao na smirivanje napetosti.

"Rusija mora da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i granice Ukrajine", napisao je Rasmusen na svom Tviter nalogu povodom odluke ruskog parlamenta da odobri slanje ruske vojske u Ukrajinu u cilju stabilizacije situacije.

On je naglasio da je neophodno hitno smirivanje napetosti na Krimu i dodao da saveznici u Alijansi ostaju blisko koordinisani.

Број коментара 155

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво