Читај ми!

Janukovič: Ja sam i dalje predsednik

Putem ruske novinske agencije "Itartas", Viktor Janukovič se obratio narodu Ukrajine i poručio da sebe i dalje smatra legalnim predsednikom. Janukovič zatražio zaštitu Rusije. "Interfaks" javlja da je Moskva pristala da mu garantuje ličnu bezbednost. Neke agencije prenose da se on već nalazi u blizini Moskve.

Viktor Janukovič se obratio izjavom narodu Ukrajine ističući da i dalje sebe smatra legalnim predsednikom, prenela je ruska agencija Itartas.

"Ja, Viktor Fjodorovič Janukovič obraćam se narodu Ukrajine. I dalje sebe smatram zakonitim šefom ukrajinske države, izabranim na osnovu slobodnog izražavanja volje ukrajinskih građana", navedeno je u izjavi dostavljenoj ruskoj državnoj agenciji.

Ističući da ne može da bude isključen iz tragičnih događaja u Ukrajini, Janukovič je naveo da Sporazum o rešavanju krize koji su on i lideri ukrajinske opozicije u prisustvu zapadnih partnera potpisali 21. februara - nije ispunjen.

Janukovič je zatražio od Rusije da mu osigura ličnu bezbednost i da ga zaštiti od ekstremista, navedeno je u izjavi. Interfaks javlja da je Moskva pristala da Janukoviču garantuje ličnu bezbednost. Neke agencije prenose da se on već nalazi u blizini Moskve.

"Na ulicama mnogih gradova besni ekstremizam. Čuju se pretnje fizičkom likvidacijom meni i mojim saradnicima", naveo je Janukovič i dodao da je "prinuđen da zamoli vlasti Rusije da mu osiguraju ličnu bezbednost od dejstava ekstremista".

"Nažalost, sve što se dešava sada u Vrhovnoj radi Ukrajine, nema legitiman karakter", istakao je Janukovič.

Prema njegovim rečima, nezakonite su sve odluke koje parlament donosi "bez prisustva mnogih članova poslaničke grupe Partije regiona i drugih grupa, koji strahuju za svoju bezbednost", a neki od poslanika "bili su izloženi fizičkom nasilju i prinuđeni da napuste teritoriju Ukrajine".

"Uveren sam da će u tim uslovima sve donete odluke ubrzo pokazati svoju neefikasnost i neće biti sprovedene", naveo je ukrajinski predsednik.

"U toj situaciji, zvanično izjavljujem da sam odlučan da se do kraja borim za ispunjenje važnih kompromisnih dogovora o izlazu Ukrajine iz duboke političke krize", rekao je Janukovič, pozivajući na neodložan povratak stanja u Ukrajini na "ustavni teren".

"Sada postaje očigledno da narod na jugoistoku Ukrajine i na Krimu na prihvata bezvlašće i faktičko bezakonje u zemlji, kada ministre bira gomila na trgu", naveo je Janukovič.

Janukovič je naglasio da on "kao aktuelni predsednik nije dozvoljavao oružanim snagama Ukrajine da se mešaju u aktuelne unutrašnjopolitičke događaje".

"Naređujem to i sada", istakao je, dodajući da će "ako bilo ko bude davao takvu naredbu Oružanim snagama i bezbednosnim strukturama, ona biti nezakonita i predstavljaće krivično delo", preneo je Itartas.

Ukrajinska skupština je 22. februara smenila Janukoviča, promenila Ustav, a ovlašćenja šefa države prenela na svog predsednika Oleksandra Turčinova, zakazavši predsedničke izbore za 25. maj.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи