Читај ми!

Jacenjuk: "Dobro došli u pakao"

Ukrajina na ivici katastrofe, nova vlada pred ekstremno nepopularnim koracima, rekao novoizabrani premijer Arsenij Jacenjuk. Optuživši prethodnu vlast za finansijski krah države, Jacenjuk je rekao: "Ovo je vlada političkih samoubica, dobro došli u pakao."

Arsenij Jacenjuk, koga su vođe ukrajinskih protesta imenovale za premijera nove vlade, rekao je da se Ukrajina nalazi na ivici katastrofe, i dodao da je nova vlada - vlada "političkih samoubica". "Dobro došli u pakao!", poručio je Jacenjuk. 

Jacenjuk je za ukrajinski Bi-Bi-Si rekao da će nova vlada morati da čini ekstremno nepopularne korake, jer su prethodne vlasti i bivši predsednik Janukovič bili "do te mere korumpirani, da su doveli zemlju u očajnu finansijsku situaciju".

Vođe ukrajinskih protesta izabrale su nešto ranije, na kijevskom Trgu nezavisnosti, bivšeg ministra ekonomije Arsenija Jacenjuka za predsednika nove vlade.

Savet "Evromajdan" objavio je i imena koja predlaže za neka od ključnih ministarskih mesta u novom kabinetu.

Članovi saveta "Evromajdan" objavili su svoju odluku pred više desetina hiljada okupljenih na Trgu nezavisnosti, centru protesta, koji su, posle tri meseca, kulminirali svrgavanjem s vlasti predsednika Viktora Janukoviča i celog njegovog kabineta.

Oleksandar Turčinov, privremeni predsednik od kada je, u subotu, parlament smenio Janukoviča, rekao je okupljenima da će vlada morati da donese nepopularne odluke, kako bi izvršila svoje dužnosti i obezbedila normalan život ukrajinskom narodu.

Predlog "Evromajdana" treba da odobri parlament, podsećaju agencije.

Savet koji čine vođe pobune u Ukrajini, u kojoj je Janukovič svrgnut s vlasti, predložio je karijernog diplomatu Andrija Deščatsija, bivšeg ambasadora u Finskoj i Islandu, za ministra spoljnih poslova.

Oleksandar Šlapak, bivši ministar ekonomije i nekadašnji zamenik direktora centralne banke, imenovan je za ministra finansija.

Andrij Parubi, šef snaga "za samoodbranu" koje su štitile kijevsku zonu protesta od policije tokom tri meseca sukoba, izabran je za sekretara moćnog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu.

"Ovo je vlada čija je sudbina da radi samo tri do četiri meseca... jer će morati da donosi nepopularne mere", rekao je Turčinov.

"Ona će biti meta kritika. Moraće da se nosi s njima. Ali će takođe morati da ispuni svoju dužnost, po cenu da završi na lomači za dobrobit Ukrajine", dodao je Turčinov.

Novi premijer Jacenjuk blizak je saradnik osuđene bivše premijerke Julije Timošenko, lider partije Otadžbina i glavni pregovarač sa vladom od početka protesta u novembru.

Taj 39-godišnjak kaže da "nema dogovora" dok svi zahtevi opozicije ne budu ispunjeni.

Tokom postizbornih pregovora o formiranju vlade, odbio je ponudu predsednika Janukoviča za mesto premijera. "Završićemo što smo započeli", tvitovao je nedavno.

I njegova izborna kampanja, kao i kampanja Vitalija Klička, zasnivala se na proevropskoj retorici i zalaganju za obračun s korupcijom.

Bivši advokat Jacenjuk ranije je bio šef diplomatije i zamenik guvernera centralne banke, a 2010. kandidat za predsednika.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво