Читај ми!

Prva žrtva na Krimu, manevri u Rusiji

Jedna osoba je poginula, a nekoliko povređeno u sukobima proruskih i proukrajinskih demonstranata na trgu u Simferopolju na Krimu. Ruske zastave na zgradi Vrhovnog suda u tom gradu. Raspuštene specijalne policijske jedinice Berkut. Oleksander Turčinov preuzeo dužnost načelnika oružanih snaga. Arsenije Jacenjuk predložen za novog premijera.

21.29 - Ketrin Ešton održala vanredni sastanak sa funkcionerima EU posvećen Ukrajini i budućim koracima Unije.

21.14 - "Velika greška" bila bi bilo kakva ruska vojna inetrvencija u Ukrajini, rekao Džon Keri, prenosi Rojters.

20.48 - NATO podržava nezavisnost i suverenitet Ukrajine u okviru postojećih granica, rekao Anders Fog Rasmusen.

20.33 - Najmanje 30 osoba je povređeno u sukobima pro-ruskih demonstranata i Tatara. Tri demonstranta su teže povređena, javlja unian.net.

20.15 - Vođe ukrajinskog protestnog pokreta predložile su poslanika i jednog od opozicionih lidera Arsenija Jacenjuka za novog premijera, prenosi agencija AP.

17.09 - Raspisana međunarodna poternica za Viktorom Janukovičem, saopštilo ukrajinsko tužilaštvo. 

16.00 - Jedna osoba poginula tokom sukoba rivalskih grupa demonstranata na Krimu, javlja Interfaks.  

13.30 - Vladimir Putin naložio održavanje hitne vojne vežbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje, objavile ruske agencije. 

13.25 - Oštri sukobi u Simferopolju. U tuči ima nekoliko povređenih sa okrvavljenim licima, javlja agencija RIA Novosti

12.00 - Rivalske grupe demonstranata na glavnom trgu u Simferopolju. Oko 5.000 Tatara podržava jedinstvo Ukrajine, uzvikujuću "Alahu akbar". Na istom mestu oko 700 proruskih demonstranata viče "Rusija, Rusija", prenosi Raša tudej.

11.30 - Raspuštene specijalne jedinice Berkut dobile poziv da se pridruže snagama u Sevastopolju, javlja Raša tudej.

10.10 - Oleksander Turčinov preuzeo dužnost načelnika oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters.

Sukobi proruskih i proukrajinskih demonstranata na glavnom trgu u Simferopolju. Ima povređenih. U protestima učestvuje nekoliko hiljada proukrajinski raspoloženih Tatara i oko 700 proruskih stanovnika Krima.

Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se uzvikujući da su demonstranti u Kijevu "banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu", uz slogane "Rusijo, spasi nas!" i ruske zastave okačene na zgradi Vrhovnog suda u Simferopolju.

Tatari, pak, uzvikuju "Jedinstvena Ukrajina" i "Alahi akbar".

Aktivisti zapadnoukrajinskog grada Lavova predložili su njegovim žiteljima da danas govore na ruskom jeziku, u znak solidarnosti sa istokom i jugom zemlje, preneo je Itartas. Autori inicijative, navodi agencija, ne žele da "u ukrajinskoj skupštini nepošteni ljudi koriste svoj status za raskol Ukrajine".

U međuvremenu, predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je održavanje hitne vojne vežbe kako bi se proverila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje, objavile su ruske agencije. 

Privremeni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov preuzeo je dužnost načelnika oružanih snaga Ukrajine, navedeno je na veb-sajtu predsednika Ukrajine, prenosi Rojters.

Pre šest dana opozvani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič smenio je načelnika generalštaba ukrajinske vojske general-potpukovnika Vladimira Zamanu, i na njegovo mesto imenovao admirala Jurija Iljina.

Prethodno su raspuštene specijalne policijske snage za rasturanje demonstracija Berkut, posebno omražene tokom nedavnih protesta, objavio je prelazni ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici.

"Snage Berkut više ne postoje", naveo je Avakov i dodao da je potpisao dekret za raspuštanje ovih specijalnih policijskih snaga.

Ove jedinice bile su udarna snaga protiv demonstranata u Ukrajini i postoje snimci na kojima se vidi da pucaju bojevim mecima na masu, navodi agencija Frans pres.

Njihove uniforme su lako prepoznatljive i razlikuju se od ostalih policijskih jedinica. Na ramenu imaju poseban znak belog orla (Berkut, na ukrajinskom, znači carski orao).

U intervjuu za Dnevni avaz lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko ocenio je da su protesti u BiH kao i u Ukrajini "izazvani akutnim socijalnim problemima".

Kličko je dodao da su protesti u Ukrajini bili potpuno miroljubivi dva meseca, ali da vlasti nisu htele ni da čuju zahteve demonstranata. Prema njegovim rečima, "u Ukrajini je vlast prešla crvenu liniju i narod ju je naterao da odstupi".

Nove ukrajinske vlasti treba ove nedelje da imenuju novu prelaznu vladu, a već je počela kampanja za predsedničke izbore zakazane za 25. maj.

Najmanje 82 osobe, od kojih desetak policajaca, poginule su u sukobima između demonstranata i policije prošle nedelje u Kijevu. To je dovelo do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča posle tromesečnih protesta i imenovanja predsednika parlamenta za vršioca dužnosti šefa države.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво