Читај ми!

Janukovič opozvan, Timošenkova na slobodi

Vrhovna Rada opozvala Viktora Janukoviča. Posle puštanja na slobodu, Julija Timošenko se obratila demonstrantima u centru Kijeva. Demonstranti kažu da su zauzeli većinu vladinih institucija. Janukovič tvrdi da je pucano na njegov automobil i poručuje da neće potpisati nikakav sporazum sa "gangsterima". "Anti-Majdan" miting u Harkovu.

08.45 - Vašington pozvao Ukrajinu da formira vladu nacionalnog jedinstva.

01.37 - Viktor Janukovič i Julija Timošenko razgovarali u subotu pre podne, javlja ruska agencija Interfaks, pozivajući se na izjavu Alekseja Mitrofanova, poslanika u Dumi. Detalji razgovora nisu poznati.

01.19 - Nekoliko demonstranata povređeno u Harkovu, kada su ih palicama napali neidentifikovani mladići. Policija brzo reagovala i sprečila ozbiljnije incidente.  

23.15 - Janukovič pokušao da podmiti graničare u Donjecku da dopuste da njegov avion poleti, rekao portparol granične službe, prenosi AFP.

23.00 - Srpski bogoslovi u ruskom manastirskom kompleksu u Kijevu su bezbedni, javio je izveštač RTS-a iz Kijeva. Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre.

21.00 - Potencijalno ugrožena dva srpska monaha u manastirskom kompleksu u Kijevu gde se dogodio incident, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva.

20.35 - Janukovič bi trebalo da se vrati ovde i suoči sa demonstrantima, poručila Julija Timošenko sa Trga nezavisnosti u Kijevu.

18.55 - Timošenkova objavila da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, prenosi Raša tudej. Bivša ukrajinska premijerka stigla u Kijev, javlja Itartas.

18.15 - Janukoviča sprečila granična policija u pokušaju da se ukrca na avion za Rusiju - tvrdi predsednik parlamenta Aleksandar Turčinov, inače Janukovičev oponent, preneli su Rojters i ruski Interfaks.

17.30 - Timošenkova: Diktatura je pala, ne zahvaljujući političarima ili diplomatama, već zahvaljujući ljudima koji su izašli na ulice, koji su uspeli da zaštite svoje porodice i svoju zemlju.

16.40 - Julija Timošenko puštena na slobodu i uputila se na Majdan.

16.15 - Ukrajinski parlament opozvao Viktora Janukoviča. Prevremeni predsednički izbori zakazani za 25. maj.

15.15 - Viktor Janukovič poručuje da neće podneti ostavku i ističe da su sve odluke parlamenta nelegalne. Tvrdi da je pucano na njegov automobil, prenosi Rojters

14.35 - Lideri paravojnih jedinica, koje su se borile protiv demonstranata, saopštili da su uz narod, prenosi Gardijan

13.41 - Demonstranti u Kijevu oduševljeno kliču posle glasina da je Viktor Janukovič podneo ostavku. Nema potvrde ove informacije, javlja Gardijan. Parlament vratio Ustav iz 2004, navodi Raša tudej.

13.20 - Julija Timošenko nije još uvek puštena iz zatvora, ispravila se njena portparolka, koja je ranije rekla da je Timošenkova na slobodi.

12.50 - Harkov: Regionalne vlasti na jugoistoku Ukrajine i na Krimu preuzele svu vlast, javlja Raša tudej. Harkovski kongres, ili "Anti-Majdan" kritikovao odluke Rade i događaje u Kijevu nazvao "oružanim prevratom". Vlasti pozivaju na formiranje oružanih snaga koje će vratiti ustavni poredak.

12.40 -  Parlament glasao za brže oslobađanje Julije Timošenko, bez predsedničkog odobrenja. Novi ministar policije opozicionar Arsen Avakov, a predsednik parlamenta Aleksandar Turčinov, javlja Rojters.

10.47 - Rusija oštro reagovala pošto su pristalice opozicije u Ukrajini pucale na turistički autobus i ranile vozača. Turisti su putovali iz Belorusije ka zimovalištu na Karpatima.  

10.30 - Janukovič nije potpisao zakon o povratku na Ustav iz 2004, što je osnov za ostavku, kaže Jacenjuk. Poljski šef diplomatije tvrdi da Janukovič nema nameru da podnese ostavku.

Ukrajinski parlament opozvao je Viktora Janukoviča sa funkcije predsednika i zakazao prevremene izbore za 25. maj 2014. Janukovič je poručio da neće potpisati sporazum sa "gangsterima" koji "terorišu zemlju". Demonstranti u centru Kijeva tvrde da su preuzeli kontrolu nad prestonicom i traže Janukovičevu ostavku.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u suzama iz invalidskih kolica pozdravila je "heroje Ukrajine" na Majdanu, glavnom kijevskom trgu, pred oko 50.000 ljudi, koji su je euforično dočekali.

Timošenkova je u Kijev stigla avionom iz Harkova, pošto je prethodno puštena iz bolnice zatvorskog kompleksa u kojem je služila kaznu.

"Vi ste heroji, vi ste najbolje u Ukrajini!", uzviknula je Timošenkova, govoreći o poginulima u sukobima demonstranata i policije proteklih dana.

"Nisam prepoznala Kijev, sa spaljenim automobilima, barikadama, ali ovo je druga Ukrajina, Ukrajina slobodnih ljudi", rekla je bivša ukrajinska premijerka.

Odmah po oslobađanju iz zatvora Timošenkova se uputila u Kijev i na Trg nezavisnosti, centru tromesečnih protesta na kojima je zahtevan odlazak sa vlasti danas u parlamentu smenjenog predsednika Viktora Janukoviča.

Istovremeno je obećala i da će se kandidovati na predsedničkim izborima i da će Ukrajina uskoro biti deo Evropske unije.

U međuvremenu, Viktor Janukovič je otišao na jugoistok zemlje.

Njegov politički protivnik, sada predsednik parlamenta, Aleksandar Turčinov, izjavio je da je Janukovič pokušao da se ukrca u avion za Rusiju, ali da ga je u tome sprečila granična policija.

Prethodno je Janukovič, posle optužbi demonstranata da napustio Ukrajinu, on to oštro demantovao.

"Ostajem u Ukrajini i tražim od svih međunarodnih posmatrača i posrednika da zaustave radikale. Odluke koje je donela Rada su ilegalne. Neću ništa da potpišem", rekao je Janukovič, prenosi Itartas.

U obraćanju koje je emitovala ukrajinska TV stanica Aj-Si-Ti-Vi, Janukovič je opisao dešavanja u Ukrajini kao "vandalizam, banditizam i puč". Poručio je i da su odluke parlamenta neustavne.

Ima izveštaja o nekoliko nepotvrđenih sukoba, među kojima je i napad na automobil Janukoviča.

Policija je saopštila da podržava narod, da žali zbog žrtava i predložila građanima da se udruže u građenju "zaista nezavisne demokratske pravne evropske države", prenosi agencija Ukrinform.

Predsednik Vrhovne Rade Vladimir Ribak zatražio je da "iz zdravstvenih razloga" bude razrešen, a za novog predsednika skupštine izabran je Aleksandar Turčinov, blizak saradnik Julije Timošenko, javlja Rojters. Opozicioni poslanik Arsen Avakov izabran je za ministra unutrašnjih poslova, dok se ne formira nova vlada.

Lideri regiona jugoistočne Ukrajine, koji su lojalni Janukoviču, osporili su legitimitet nacionalnog parlamenta i saopštili da preuzimaju kontrolu nad svojim teritorijama dok se ne uspostavi ustavni poredak u zemlji, preneo je Rojters.

Više od 10.000 ljudi okupilo se tokom dana u Palati sportova u Harkovu, gde se sastalo 3.477 poslanika.

"Okupili smo se ovde ne da bismo podelili zemlju, već da bismo je sačuvali", rekao je regionalni guverner Mihail Dobkin obraćajući se okupljenim građanima.

Situacija je za sada generalno mirna, pošto je masa delimično dobro raspoložena, a delimično potištena i zabrinuta, prenosi agencija Itartas.

Timošenkova popunjava politički vakuum

Posle oslovađanja Julije Timošenko, bivša ukrajinska premijerka bi sada mogla da popuni vakuum vlasti, jer se ne zna ko trenutno upravlja situacijom u zemlji, javio je specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva Bojan Brkić.

Iako bi ona mogla da ima veliku ulogu u budućnosti Ukrajine, dodaje naš izveštač, to nije izvesno, jer oslobađanje Timošenkove nije bio jedan od glavnih zahteva demonstranta prethodnih meseci.

Od državnih institucija funkcioniše samo parlament, koji jednoglasno i složno donosi odluke, bez prisustva policije, ali okružen hiljadama demonstranta koji sa bejzbol-palicama iščekuju osluškuju odluke.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da se situacija u Ukrajini naglo pogoršala "zbog nemogućnosti ili nespremnosti opozicije da poštuje sporazum" o okončanju nasilja i krize, preneo je Itartas.

U telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijiom, Lavrov je rekao da "ilegane ekstremističke grupe odbijaju da predaju oružje i da su preuzele kontrolu u Kijevu uz povlađivanje opozicionih lidera u Vrhovnoj Radi".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg ocenio je da događaji u poslednja 24 časa pokazuju da Ukrajinci žele drugačiju budućnost i istakao da je važno da ukrajinski politički lideri smireno reaguju na poslednje događaje.

Hejg je pozdravio oslobađanje Julije Timošenko i poručio da će London blisko sarađivati sa partnerima iz EU u podršci novoj vladi kad ona bude formirana, naveo je Hejg u saopštenju na sajtu Forin ofisa.

Oslobađanje Julije Timošenko pozdravili su Bela kuća i zvaničnici Evropske unije.

Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su juče sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Sikorskog.

Ukrajinski parlament je potom suspendovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio upotrebu sile nad učesnicima protesta.

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu od prošlog petka poginulo je najmanje 77 osoba, a 577 je povređeno, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja. Država je porodicama stradalih obećala odštetu od 10.000 evra.

Kako je agenciji Itartas rečeno u ukrajinskom MUP-u, 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana.

Број коментара 169

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво