Читај ми!

Kijev, proglašeno primirje

Viktor Janukovič i lideri opozicije dogovorili se o primirju. Otkazan napad na demonstrante i proglašenje vanrednog stanja, kaže jedan od lidera opozicije, Arsenij Jacenjuk. Smenjen načelnik generalštaba ukrajinske vojske.

09.15 - Posle sukoba sa policijom, demonstranti su ponovio zauzeli Trg nezavisnosti u Kijevu, javljaju agencije. 

07.45 - U sukobima demonstranata i policije u Kijevu pre dva dana, poginulo je 28 osoba, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo zdravlja. 

23.42 - Mladić ubijen hicima u glavu u Hmeljickom na zapadu Ukrajine tokom sukoba oko zgrade službe bezbednosti, SBU, koja je, potom, zapaljena. Opozicija tvrdi da je tokom nereda u Kijevu nestalo oko 50 osoba.

22.05 - Janukovič i opozicija dogovorili primirje, javlja Raša tudej

21.40 - Završen sastanak Janukoviča i lidera opozicije. Cilj sastanka pronalazak rešenja za krizu, saopštila Janukovičeva partija.

20.35 - Predsednik SAD Barak Obama zapretio ukrajinskoj vladi da će se suočiti sa "posledicama" ukoliko se vojska uključi u konflikt.

19.55 - Vladimir Putin i Angela Merkel u telefonskom razgovoru dogovorili se da "učine sve da situacija u Ukrajini dodatno ne eskalira", prenosi Rojters.

Posle dvodnevnih sukoba u kojima je poginulo 26 osoba, predsednik Viktor Janukovič i lideri opozicije dogovorili su se o primirju, javlja Raša tudej.

Jedan od lidera opozicije Arsenij Jacenjuk rekao je da su opozicone partije odlučile da započnu razgovore kako bi se stabilizovala situacija u zemlji.

Prema njegovim rečima, vlast je planirala da proglasi vanredno stanje i izvrši noćni napad na Trg Nezavisnosti, koji je sada otkazan.

"Planiran napad na demonstrante je otkazan. Primirje je proglašeno i započeće razgovori o stabilizaciji prilika", naveo je Jacenjuk.

Ranije danas, demonstranti su zauzeli zgrade, državne televizije i radija kao i glavne pošte. Zgradu pošte kao svoj glavni štab koristi radikalna grupa pod nazivom "Desni sektor".

U međuvremenu, predsednik Viktor Janukovič smenio je načelnika generalštaba ukrajinske vojske Vladmira Zamana i na njegovo mesto postavio admirala Jurija Iljina.

U dosadašnji sukobima stradalo je 26 osoba, a više od 700 je povređeno. Među poginulima je i deset policajaca.

Kremlj je dešavanja u Kijevu ocenio kao pokušaj državnog udara i poručio da se ne sme dozvoliti "jugoslovenski scenario" u Ukrajini.

Sergej Lavrov apelovao na zvaničnike Evropske unije da iskoriste svoje veze među liderima opozicije i natera je za pregovarački sto. Opozcija bi trebalo da se distancira od radikalnih grupa, poručio je Lavrov.

Pored sankcija Ukrajini, koje će Savet ministara EU razmatrati sutra, Brisel najavljuje diplomatsku ofanzivu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u telefonskom razgovoru sa Viktorom Janukovičem zatražio hitnu obustavu nasilja i povratak političkom procesu.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je da će sutra s kolegama iz Nemačke i Poljske otputovati u Ukrajinu gde će se sastati s predstavnicima vlasti i opozicije.

Žestoki sukobi u ukrajinskoj prestonici počeli su juče ujutro, kada je policija sprečila demonstrante da dođu do zgrade parlamenta.

Demonstranti su, u pokušaju da dođu do zgrade, na policajce bacali kamenice i kamene ploče sa pločnika, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe.

Posle neuspešnog pokušaja da dođu do zgrade parlamenta, opozicioni demonstranti su zauzeli Janukovičevo partijsko sedište i deo zgrade zapalili Molotovljevim koktelima.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво