Читај ми!

Kijev, sukobi ne prestaju

Eskalacija sukoba u Kijevu. Demonstranti pokušali da dođu do zgrade parlamenta. Poginulo 25, više stotina povređenih, tridesetak u teškom stanju. Obe strane naoružane.

07.50 - Protesti u Kijevu i dalje traju. Prema poslednjim podacima, poginulo je 25 ljudi, a povređeno više od 200 osoba.

02.47 - Ruska televizija javlja da policija koristi snajpere sa gumenim i bojevim mecima, kojima cilja opozicione lidere na bini u centralnom delu Trga nezavisnosti. Opozicioni lider Aleksandar Turčinov ranjen dok je bio na bini. Na Tviteru napisao da je zadobio lakšu povredu lica i da je dobro, kao i da pretpostavlja da je pogođen iz snajpera.

00.56 - Demonstranti zauzeli kasarnu u Lavovu. Posle dogovora, vojsci dozvoljeno da bez oružja napusti objekat, javlja sajt zaxid.net. Opozicija tvrdi da je u sukobima u Kijevu povređeno oko 500 osoba. 

00.35 - Zgrada na Trgu nezavisnosti u Kijevu, koja je sedište antivladinih demonstranta, trenutno u plamenu, javio je Rojters. Lideri opozicije pozvali ostale demonstrante da pohrle u pomoć ljudima koji su možda ostali zarobljeni u zgradi.

23.15 - Broj žrtava današnjih sukoba u Kijevu porastao na 18 - ubijeno sedam policajaca i 11 demonstranata, javlja Raša tudej

23.00 - Vitalij Kličko je stigao u ulicu Bankova (u kojoj se nalazi predsedništvo). Treba da se sretne sa Janukovičem - napisala je na Tviteru portparolka opozicije Oksana Zinovjeva.

21.50 - Hiljade policajaca šok-bombama i vodenim topovima rasteruje demonstrante sa glavnog trga. Zapaljeni šatori demonstranata.

21.30 - Još četiri policajca stradala u sukobima u Kijevu - ukupno šest. Broj žrtava današnjih nereda porastao na 13. Više od 35 teško povređeno.

20.00 - Viktor Janukovič pozvao lidere opozicije na hitan sastanak posle novog talasa nasilja u Kijevu. Demonstranti upali u kanadsku ambasadu. Prvi čovek UN Ban Kimun poziva na uzdržanost i "stvarni dijalog".

19.10 - Policija počela akciju u centru Kijeva, javljaju agencije. Snage bezbednosti koriste vodene topove i suzavac da rasteraju demonstrante. 

18.14 - Ukupno devet osoba, sedmorica demonstranata i dva pripadnika snaga bezbednosti, poginula u sukobima u Kijevu. Dvadesetak osoba sa teškim povredama prebačeno u bolnicu.  

16.28 - Broj žrtava sukoba u Kijevu porastao na pet. Policija naložila demonstrantima da se povuku sa ulica.  

14.44 - Najmanje tri osobe poginule su u protestima u centru Kijeva, prenosi Bi-Bi-Si, pozivajući se na opozicione izvore. 

Hiljade policajaca šok-bombama i vodenim topovima rasteruje večeras demonstrante sa glavnog trga u Kijevu, pošto je u današnjim neredima stradalo 18 ljudi, a više od 200 ih je povređeno.

Među stradalima je 11 demonstranta i sedam policajca. Prema opozicionim izvorima, jednom od učesnika protesta šok bomba je otkinula ruku, ali je tu informaciju bilo nemoguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Policija je uklonila barikade sa Trga nezavisnosti koji je već tri meseca centar antivladinih demonstracija, a veliki broj šatora aktivista je spaljen.

Oko 20.000 demonstranata, naoružanih palicama, prenose agencije, odgovorilo je na akciju policije bacajući kamenice i Molotovljeve koktele, istovremeno pevajući ukrajinsku himnu.

Demonstranti napadaju policiju, osvajaju zgrade, pale vozila i automobilske gume.

Raša tudej javlja, pozivajući se na izveštaje ukrajinske televizije TSN, da kijevske bolnice nisu u stanju da se izbore sa sve većim brojem povređenih ljudi koji dolaze sa ulica.

Lider opozicije Vitalij Kličko pozvao je demonstrante da odbrane kamp na Trgu nezavisnosti.

"Ne idemo nikuda odavde. Ovo je ostrvo slobode i mi ćemo ga braniti", rekao je Kličko okupljenima, govoreći sa bine okružen plamenom i oblacima dima.

Demonstranti su burno pozdravili njegov poziv, uzvikujući "Slava Ukrajini!".

Novi sukobi u ukrajinskoj prestonici počeli su jutros kada je policija sprečila demonstrante da dođu do zgrade parlamenta.

Demonstranti su jutros, u pokušaju da dođu do zgrade parlamenta, na policajce bacali kamenice i kamene ploče sa pločnika, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe, prenele su svetske agencije.

Posle neuspešnog pokušaja da dođu do zgrade parlamenta, opozicioni demonstranti su zauzeli Janukovičevo partijsko sedište i deo zgrade zapalili Molotovljevim koktelima.

Oko 20.000 uglavnom mirnih demonstranata jutros je krenulo u protestnu šetnju sa glavnog kijevskog Trga nezavisnosti prema zgradi parlamenta, tražeći glasanje o reformama kojima bi predsedniku Janukoviču bile smanjene ključne ovlasti.

U Kijevu već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво