Читај ми!

EU i MMF: Reforme, pa pomoć Ukrajini

Uslov za pomoć EU i MMF-a Ukrajini jeste sprovođenje reformi. Opozicioni lideri Arsenij Jacnjuk i Vitalij Kličko, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pominju paket pomoći od 620 miliona evra. Sa druge strane, Rusija je spremna da "odmrzne" paket od dve milijarde dolara.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pružiće finansijsku pomoć Ukrajini ako Kijev sprovede reforme za izlazak iz krize, saopštili su ukrajinski opozicioni lideri posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Tokom sastanka, Merkelova i ukrajinski opozicioni lideri Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk složili su se da je situacija i dalje izuzetno napeta.

Ipak, Jacenjuk navodi da je dobro što su njihovi evropski partneri spremni da ih podrže.

"MMF, Evropska unija i druge institucije će nam pomoći zajmovima. Već se razgovaralo o paketu od oko 620 miliona evra. Biće i druge pomoći, ali o tome ne mogu još da govorim", kaže Jacenjuk.

Vitalij Kličko napominje da finansijska pomoć ne služi za pomoć starom režimu.

"Njena svrha je pomoć vladi u zamenu za reforme kojima bi se prevazišla ekonomska kriza u Ukrajini", ističe Kličko.

Kako je istakao portparol nemačke kancelarke, Merkelova smatra da je sporazum o amnestiji demonstranata pozitivan korak, ali da je sada trenutak da se energično nastavi ka formiranju vlade i reformama ustava.

U međuvremenu, oglasila se i zvanična Moskva najavom da će ove nedelje odmrznuti dve milijarde dolara iz paketa pomoći Ukrajini, zamrznutog kada su, prošlog meseca, eskalirali protesti u toj zemlji, saopštile su ruske vlasti.

Upitan o narednoj tranši paketa od 15 milijardi dolara, ministar finansija Anton Siluanov, odgovorio je za ruske agencije: "Ove nedelje, dve milijarde."

Rusija je u decembru izdvojila, za krizom pogođenu Ukrajinu, ključni paket pomoći, ali je u januaru saopštila da obustavlja isplatu, dok se ne razjasne politička previranja u toj zemlji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи