Читај ми!

Zakon o amnestiji, početak kraja krize?

Iako je na snagu stupio Zakon o amnestiji, na osnovu koga se odustalo od krivičnog gonjenja uhapšenih demonstranata, protesti u Ukrajini se nastavljaju. Lideri opozicije traže od Berlina da ih finansijski podrži i da vladi uvede sankcije.

U Ukrajini je stupio na snagu Zakon o amnestiji, na osnovu koga vlasti odustaju od krivičnog gonjenja uhapšenih demonstranata. Ipak, antivladini protesti se nastavljaju. Lideri opozicije su u Berlinu i od kancelarke Angele Merkel traže uvođenje sankcija ukrajinskom rukovodstvu i da Nemačka preuzme vodeću ulogu u pregovorima.

Ustupke su napravile i jedna i druga strana. Demonstranti su napustili Gradsku skupštinu u Kijevu, koja je od početka decembra za njih bila štab revolucije, a vlada ispunila obećanje i oslobodila sve uhapšene učesnike tromesečnih portesta.

"Zakon stupa na snagu i on će se sprovoditi. Dvesta šezdeset i osam ljudi biće oslobođeno krivične odgovornosti, dok će 108 slučajeva biti zatvoreno", kaže glavni ukrajinski tužilac Viktor Pšonka.

Za međunarodne zvaničnike i analitičare zakon o amnestiji mogao bi da znači početak kraja ukrajinske krize. U Berlinu su vodeći ukrajinski opozicioni političari. Od nemačke kancelarke očekuju da ih finansijski podrži, a za ukrajinsku vladu traže sankcije.

"Jedino rešenje jeste široka koaliciona vlada. Samo ako dobijemo novu, kredibilnu vladu, naši evropski partneri obezbediće joj finansijsku pomoć, smatra jedan od lidera opozcije Arsenij Jacenjuk.

Lider stranke UDAR Vitalij Kličko ističe da opozicija ima svoju viziju za rešenje krize.

Kako piše nemački Špigl, bivši bokser Vitalij Kličko nosilac je nade za približavanje Ukrajine Evropskoj uniji.

Merkelova i grupa konzervativnih evropskih partija žele da ga podrže, ali mu trenutno nedostaje retorička rutina i političko iskustvo da bude pravi protivkandidat predsedniku Viktoru Janukoviču.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи