Читај ми!

UN teško optužuju Pjongjang

Pošto su naložili sistematsku torturu, izgladnjivanje i masovna ubistva na granici genocida, šefovi severnokorejskih bezbednosnih službi i vrhovni lider Kim Džong Un lično, treba da se suoče sa međunarodnom pravdom, saopštila Istražna komisija UN. Pjongjang odbacio izveštaj nazvavši ga "proizvodom politizacije ljudskih prava koju vrše EU i Japan u savezništvu sa SAD".

Šefovi severnokorejskih bezbednosnih službi, pa čak i vrhovni lider Kim Džong Un lično, treba da se suoče sa međunarodnom pravdom zbog toga što su naložili sistematsku torturu, izgladnjivanje i masovna ubistva na granici genocida, saopštila je Istražna komisija Ujedinjenih nacija.

Istražitelji su Kimu u pismu poručili da savetuju UN da slučaj Severne Koreje prepuste Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) kako bi krivci "možda i vi lično" odgovarali za počinjena krivična dela.

Severna Koreja je odgovorila da "kategorički i u potpunosti" odbacuje izveštaj istražitelja koji je nazvala "proizvodom politizacije ljudskih prava koju vrše EU i Japan u savezništvu sa američkom neprijateljskom politikom", prenosi Rojters.

Istražitelji su, takođe, rekli Kimovom glavnom savezniku Kini, da "možda pomaže i podstiče zločine protiv čovečnosti" time što šalje imigrante i odbegle nazad u Severnu Koreju gde trpe torturu i pogubljenje, što su kineski zvaničnici negirali.

Majkl Kirbi, predsednik nezavisne Istražne komisije, rekao je za Rojters da zločini koje je tim stručnjaka katalogizovao u izveštaju od 372 strane, podsećaju na zločine koje su nacisti počinili za vreme Drugog svetskog rata.

U izveštaju nezavisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubistva, mučenja, silovanja, otmice, porobljavanja, izgladnjivanja i egzekucije.

"Ozbiljnost, razmere i priroda ovih zločina nemaju pandan nigde u savremenom svetu", istakao je Kirbi.

To je zaključak proistekao iz istrage koja je trajala godinu dana. Njome su obuhvaćena svedočenja onih koji su uspeli da pobegnu, uključujući bivše čuvare u političkim logorima, na saslušanjima u Južnoj Koreji, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD.

SAD su saopštile da novi izveštaj UN "jasno i nedvosmisleno dokumentuje brutalnu realnost" kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Vašington pozdravlja i podržava izveštaj "koji pruža snažan dokaz o rasprostranjenom, sistematskom i teškom kršenju ljudskih prava" koje vrši severnokorejski režim, rekla je zamenica portparola Stejt departmenta Mari Harf, preneo je AFP.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се