Читај ми!

Imenovana nova Vlada Češke

Više od tri meseca posle vanrednih izbora u Češkoj je imenovana nova Vlada, na čijem je čelu Bohuslav Sobotka. Predsednik Zeman pristao na imenovanje i onih ministra za koje sumnja da su nestručni ili da su sarađivali sa komunističkim službama bezbednosti.

Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je nakon više od tri meseca od jesenjih prevremenih parlamentarnih izbora novu vladu, na čijem je čelu socijaldemokrata Bohuslav Sobotka.

U ovoj, 13. vladi samostalne Češke osam ministara predstavlja Češku socijaldemokratsku stranku, šest novu stranku na političkoj sceni, Alijansu nezadovoljnih građana (ANO) najbogatijeg Slovaka Andreja Babiša i tri ministra iz redova Hrišćanske demokratske unije- Češke narodne stranke (KDU-CCSL).

Koaliciona vlada ima 30 dana da zatraži poverenje parlamenta koje bi trebalo da dobije glatko, budući da ima komotnu većinu od 11 poslanika od 200 u donjem domu parlamenta.

"Ova koalicija je u sadašnjoj situaciji jedina moguća i želim joj uspeh", objasnio je prilikom imenovanja predsednik Zeman.

Time je odgovorio na pitanje zašto je odustao od namere da odbije imenovanje nekih ministara koji njemu izgledaju nestručni ili su kontroverzni, među kojima i novi vicepremijer i ministar finansija Babiš.

On se pred sudom u rodnoj Slovačkoj brani da nije bio saradnik ozloglašene komunističke tajne policije StB koja ga je tako vodila u evidenciji.

Predsednik je apelovao na vladu da kao prioritet konačno, nakon 12 godina odugovlačenja, usvoji Zakon o službi u državnoj upravi.

"Ubeđen sam da će naša vlada doneti privredni rast i potrebnu stabilnost. Naš cilj je socijalno osetljiva i pravedna politika, efikasna i transparentna država", kazao je danas prilikom imenovanja premijer Sobotka.

Nova vlada proveropski je orijentisana i spremnija da odredi rok kada bi Češka mogla da uđe u evrozonu, za razliku od dosadašnjih evroskeptičnih vlada desnice.

Novi šef češke diplomatije, socijaldemokrata Lubomir Zaoralek ima slične poglede kao predsednik Zeman na Zapadni Balkan, a deli i kritički pristup šefa češke države prema Kosovu.

Zonu trvenja može da predstavlja bliskoistočna politika budući da je češki predsednik više proizraelski nastrojen nego socijaldemokrate.

Vlade desnice bivšeg premijera Petra Nečasa pala je sredinom juna prošle godine zbog korupcionaškog skandala i zloupotrebe vojnih obaveštajaca u privatne svrhe od strane njegove ljubavnice, sada već nove supruge Jane Nađove.

Češku je od tada vodila tehnička vlada premijera Jiržija Rusnoka. Nju je predsednik Zeman imenovao uprkos protestima svih stranaka u parlamentu, a poslednja tri meseca vlada je u ostavci.

Iako je prva inostrana poseta premijera Sobotku trebalo po tradiciji da odvede u Slovačku, večeras će se u Budimpešti sastati sa ostalim premijerima Višegradske grupe zbog kritične situacije u Ukrajini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара