Читај ми!

Ukrajina, sukob među demonstrantima

U Kijevu ubijen policajac. Šestoro povređenih u sukobima dve grupe demonstranata. Putin: Pomoć Ukrajini bez obzira na to ko je na vlasti. Ukrajinski parlament raspravlja o amnestiji uhapšenih u protestima. Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk kaže da se zemlja nalazi na "ivici građanskog rata".

Kijev i dalje balansira na ivici opštih sukoba. Pod nerazjašnjenim okolnostima je ubijen policajac, dok je šest osoba povređeno u sukobu dve grupa opozicionara. Rusija će pomoći Ukrajini bez obzira na to ko bude na vlasti, rekao Vladimir Putin.

Demonstranti se ne razilaze sa barikada, ali su prvobitne izveštaje o mirnom jutru u ukrajinskoj prestonici demantovale kasnije vesti o ubistvu policajca i prilično žestokom sudaru dve rivalske grupe opozicionara.

Najmanje šest demonstranata povređeno je u sukobu dve grupe demonstranata u zgradi ministarstva poljoprivrede. Oni su povređeni gumenim mecima, ali policija tvrdi da se nije mešala u ovu kavgu, jer taj deo grada kontroliše opozicija.

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija obezbediti 15 milijardi dolara Ukrajini i smanjiti cenu gasa i ako narednu vladu formira opozicija.

"Ovaj zajam treba da pomogne narodu, a ne Vladi Ukrajine. Ljudi su ti koji pate", rekao je Putin.

"Ostavka premijera je važna. Ali važna je i amnestija uhapšenih demonstranata. Treba da menjamo i vladu i pravila igre", kaže lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko.

Dodaje da je Mikola Azarov trebalo da podnese ostavku još pre dva meseca, kao da bi sada logičan korak bila ostavka Viktora Janukoviča.

Ukrajinski parlament raspravlja o amnestiji uhapšenih u protestima. U slučaju dolaska opozicije na vlast, Rusija neće ukinuti olakšice na uvoz gasa. Uprkos ustupcima vlade i ostavci premijera, opozicija je i noćas bila na barikadama u Kijevu.

Ostavka Azarova "bio je značajan, ali zakasneli korak", rekao je predsednik partije Otadžbina Arsenij Jacenjuk, koji je odbio Janukovičevu ponudu da bude premijer.

I bivša premijerka Julija Timošenko, za koju opozicija tvrdi da je u zatvoru zbog političke osvete Janukoviča, rekla je u utorak da je ostavka vlade "prvi stvaran rezultat borbe naroda koji je izašao na ulice", ali i dodala da to nije dovoljno. "Ne zaustavljajte se!", poručila je Julija Timošenko demonstrantima.

Predsednik Viktor Janukovič želi da amnestija uhapšenih tokom demonstracija bude uslovna, da se primeni samo ako demonstranti napuste državne zgrade i odu sa barikada.

Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk rekao je u parlamentu da se zemlja nalazi na "ivici građanskog rata" i pozvao poslanike da učine sve kako bi se pronašao izlaz iz krize.

"Ovo je revolucija. Ovo je dramatična situacija i mi moramo delovati s najvećom odgovornošću", dodao je Kravčuk.

Sednici su prisustvovala i druga dva bivša ukrajinska predsednika - Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Savet Ruske Federacije pozvao je na prekid stranog mešanja u poslove suverene države Ukrajine.

U saopštenje o stanju u Ukrajini izražena je "nedoumica i zabrinutost zbog izjava niza zapadnih političara koji se nepromišljeno mešaju u unutrašnje poslove Ukrajine i smišljeno provociraju destabilizaciju stanja u zemlji", prenose RIA Novosti.

Posebnu zabrinutost Savet Federacije je izrazio povodom "pokušaja opozicije da suprotstavi interese jednog regiona interesima drugog, čime podriva stabilnost ukrajinskog društva".  

U Ukrajini, evropskom komesaru Štefanu Fileu pridružila se i visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Eštonova je u Kijevu pozvala na okočanje "nasilja i zastrašivanja" i istakla da je potrebno da se između vlasti i opozicije uspostavi pravi dijalog.

"Nasilje i zastrašivanje, sa koje god strane da dolazi, mora da bude zaustavljeno", rekla je Eštonova novinarima posle sastanka sa Viktorom Janukovičem.

Kanada uvodi sankcije 

U međuvremenu, Kanada je najavila da će zabraniti ulazak ukrajinskim zvaničnicima koji su povezani sa kršenjem protesta.

I SAD pomno prate događaje u Ukrajini: Američki potpredsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom s Janukovičem, a predsednik Barak Obama podržao demonstrante.

Šef Nacionalne obaveštajne službe SAD Džejms Kleper ocenio je da ukrajunski predsednik Viktor Janukovič odlučan je da ostane na vlasti i verovatno će upotrebiti silu ili neki drugi nelegalan korak da bi se suprotstavio masovnim protestima.

Čelnik 16 objedinjenih agencija u SAD naveo je u pismu upućenom Senatu da Janukovič čvrsto namerava da ne preda vlast i da će po svaku cenu da obezbedi da ponovo bude izabran.

Prema njegovim rečima, ruski paket finansijske pomoći koji je Ukrajina potpisala u decembru pomoći će na kratak rok toj zemlji, ali će i povećati uticaj Moskve na zvanični Kijev.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se mora čuti glas antivladinih demonstranata u Ukrajini, kao i da je ponuda Evropske unije o sporazumu o pridruživanju sa Ukrajinom i dalje otvorena, javlja DPA.

Pojedini analitičari pominju mogućnost da novi premijer bude tajkun blizak opoziciji Petro Porošenko.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво