Читај ми!

Ukrajina, premijer podneo ostavku

Vanredno zasedanje parlamenta u Kijevu. Premijer Mikola Azarov podneo ostavku koju je predsednik Janukovič prihvatio. Parlament ukinuo zakon protiv demonstracija koji je prošle nedelje izazvao talas sukoba između demonstranata i policije.

Premijer Ukrajine Mikola Azarov podneo je ostavku kako bi se politička kriza u zemlji, koja traje već dva meseca, lakše razrešila.

"Kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za politički kompromis, radi mirnog rešavanja sukoba, doneo sam odluku da zamolim predsednika Ukrajine da prihvati moju ostavku", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kabineta premijera, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik Janukovič je prihvatio ostavku Azarova, ali je zatražio od njega da vrši dužnost premijera do obrazovanja nove vlade.

Ipak, portparol Azarova je u međuvremenu rekao da će mesto premijera privremeno preuzeti potpredsednik vlade Serhij Arbuzov, dok će ostali ministri u vladi ostati na svojim položajima dok ne bude formiran novi kabinet.

Takav potez se, verovatno, neće dopasti opoziciji, pošto Arbuzov u širokim krugovima važi za još jednog čvrstog saveznika predsednika Viktora Janukoviča, prenosi AP.

Lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko ocenio je da je Azarovljeva ostavka samo "korak ka pobedi".

"Već nekoliko meseci govorimo da je ono što se zbiva na ulicama takođe rezultat politike aktuelne vlade. Ovo nije pobeda, ali je korak ka pobedi", rekao je Kličko, a preneo AFP.

U međuvremenu je počelo i vanredno zasedanje parlamenta na kojem će se diskutovati o načinima okončanja dvomesečne krize u zemlji nakon što je predsednik Viktor Janukovič popustio pred ključnim zahtevom opozicije da se ukinu drakonski antiprotestni zakoni.

Vanredna sednica se doživljava kao prekretnica u trenutku kada ima izveštaja da vlada razmišlja o uvođenju nekih oštrijih mera, pa čak i vanrednog stanja ako pregovori sa opozicijom propadnu, navela je agencija AFP.

Poslanici ukrajinskog parlamenta izglasali su ukidanje zakona kojim su od prošlog ponedeljka zabranjena masovna okupljanja demonstranata, posle čega su dvomesečne mirne demonstracije eskalirale u sukobe građana i policije.

Lider opozicione ukrajinske parlamentarne poslaničke grupe "Otadžbina" Arsenij Jacenjuk ponovo je odbio ponudu da bude na čelu vlade.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozdravila je dogovor Janukoviča i opozicionih lidera o ukidanju nedavno usvojenog kontroverznog zakona o protestima, uključujući i odredbe koje ograničavaju slobodu medija, objavljeno je na sajtu OEBS-a.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво