Читај ми!

Kijev ponovo u plamenu

Neredi u centru Kijeva. Demonstranti bacaju molotovljeve koktele na policiju, koja ne reaguje. Ubijen policajac. Ima povređenih. U šest regiona zapadne Ukrajine demonstranti okupirali zgrade lokalnih vlasti.

00.50 - Policajac ubijen u Kijevu. Čuli su se pucnji i dve osobe su pobegle sa mesta događaja, javlja lokalna agencija Unian. Nije sasvim jasno da li je ovaj incident povezan sa demonstracijama na bilo koji način.

Nastavljaju se sukobi u centru Kijeva. Demonstranti pale gume i bacaju petarde i molotovljeve koktele na policiju, koja za sada ne reaguje. Ima povređenih, javlja Raša tudej.

Zapaljeno je najmanje deset požara u Ulici Gruševskog, a demonstranti dodaju automobilske gume kako bi dodatno razbuktali plamen, prenosi Raša tudej.

Više hiljada demonstranata u Kijevu se suočava sa izuzetno niskim temperaturama, koje će tokom noći pasti i do 30 stepeni ispod nule. 

Ranije danas ukrajinski predsednik Viktor Janukovič obećao je da će rekonstruisati vladu, osloboditi desetine demonstranta iz zatvora i učiniti još ustupaka opoziciji koja je proširila proteste iz Kijeva na skoro polovinu zemlje.

Prošle nedelje usvojeni zakon o protestima intenzivirao je demonstracije, uz oštre sukobe s policijom. Protesti su do tada uglavnom bili mirni, ali je od donošenja tog zakona, prema tvrdnjama opozicije, poginulo pet ljudi.

U šest regiona zapadne Ukrajine demonstranti su okupirali zgrade lokalnih vlasti čime se otvara mogućnost da predsednik Viktor Janukovič izgubi kontrolu nad znatnim delom zemlje.

Janukovič nikada nije bio previše popularan u zapadnoj Ukrajini, čije stanovništvo većinom podržava integraciju sa EU i čini gro demonstranata koji u Kijevu protestuju protiv njegove vlade, dok je istok zemlje, sa kojeg potiče i sam Janukovič, više rusofilski nastrojen.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи