Читај ми!

Ukrajina u ćorsokaku!

Demonstranti u Kijevu, Lavovu i Rovnu rano jutros podigli barikade i zauzeli Ministarstvo poljoprivrede. Lider opozicije Vitalij Kličko pozvao na generalni štrajk. Viktor Janukovič obećao da će sledeće nedelje izvršiti rekonstrukciju vlade.

19.10 - U ukrajinski sukob umešani i strani nacionalisti koji su učestvovali u vojnim operacijama u drugim zemljama, kaže Viktor Janukovič. 

17.50 - Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter predložio ukrajinskom premijeru da OEBS posreduje u dijalogu između vlade i opozicije. 

17.10 - Viktor Janukovič obećao da će sledeće nedelje izvršiti rekonstrukciju vlade. Nove barikade na ulicama Kijeva. 

15.30 - Jedan od lidera opozicije, bokser Vitalij Kličko traži strane posrednike u pregovorima za rešavanje krize u Ukrajini, što praktično znači da tokom dana neće biti susreta dve strane, prenose ukrajinski mediji. 

13.18 - Skoro hiljadu ljudi koji su umešani u nasilje na ulicama Kijeva proveravaju se zbog povezanosti sa radikalnim grupama, saopštio ukrajinski MUP.

11.32 - Ukrajinskom ambasadoru u Berlinu prenet zvaničan stav Nemačke o situaciji u Kijevu. Berlin traži da se poruka predsedniku Viktoru Janukoviču i premijeru Mikoli Azarovu prenese bez odlaganja.

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko pozvao je jutros pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli barikade oko tih objekata, javljaju ukrajinski mediji.

Obraćajući se pristalicama opozicije, okupljenim na Trgu nezavisnosti u Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Kličko jutros je pozvao ljude na generalni štrajk.

"Vlasti moraju da se suočie sa generalnim štrajkom! Ako budemo ujedinjeni, neće moći da nas poraze. Živećemo u novoj Ukrajini već ove godine", poručio je Kličko, a njegov govor je bio praćen povicima "U napad" i "Samo napred".

Opozicioni lideri su demonstrante obavestili o ishodu pregovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Učesnici demonstracija u Ukrajini, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli su barikade oko tih objekata, prenosi Itartas.

Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije. Demonstranti su ispred zgrada lokalne administracije u Ivano-Frankovsku i Žitomiru zatražili da se policija ne šalje u Kijev i da se odmah sazovu sastanci regionalnih skupština radi usvajanja rezolucija o situaciji u zemlji.

U Kijevu su demonstranti podigli novu barikadu u ulici Institutskaja u centru grada, a očevici kažu da je u roku od tri sata podignut zid visine četiri metra. Lider stranke Batkivščina u parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke Oleg Tjagnjibok učestvovali su u izgradnji barikade.

Policija nije reagovala na podizanje nove barikade koje je počelo posle objavljivanja rezultata tročasovnih razgovora između opozicionih lidera i predsednika Viktora Janukoviča.

Aktivisti opozicionog pokreta "Splina sprava" (Zajednička stvar) noćas su zauzeli Ministarstvo poljoprivrede koje se nalazi u glavnoj ulici Hreščatik, na 100 metara od Trga nezavisnosti Majdan, centra protesta protiv režima više od dva meseca.

Posle sinoćnih pregovora između predsednika Viktora Janukoviča i opozicije koji su se završili skromnim ustupcima, "postalo je jasno da treba da se pripremimo na obećanu ofanzivu vođa opozicije", napisao je noćas na svom Fejsbuk nalogu Oleksandar Daniljuk, vođa opozicionog pokreta.

"Počeli smo. Aktivisti 'Spline sprave' upravo su zauzeli zgradu Ministarstva poljoprivrede", dodao je Daniljuk.

Hiljade demonstranata, okupljenih na Trgu nezavisnosti u Kijevu, nisu bile zadovoljne ishodom pregovora, a svoje predstavnike koji su ih o tome izvestili, dočekali su zvižducima.

Demonstranti su uzvikivali "Sramota!" i zviždali dok su im lideri opozicije prenosili rezultate razgovora s predsednikom i pozivali ih da ostanu mirni.

"Osećam napetost u atmosferi koja ovde vlada. Osećam koliko se nadate. Ovo (ishod razgovora) će vas razočarati", rekao je u obraćanju desetinama hiljada okupljenih bivši bokserski šampion Vitalij Kličko.

Kličko je, međutim, dodao da se vlast može promeniti "bez krvoprolića".

Tjagnjibok je bio precizniji i rekao da su vlasti obećale da će osloboditi opozicione aktiviste uhapšene tokom protesta.

Takođe je rekao da postoji predlog da se stvori tampon-zona između demonstranata i bezbednosnih snaga, pa će glavni skup na Trgu nezavisnosti biti zaštićen od policije, preneo je Frans pres.

On je, međutim, na pitanje da li će razgovori biti nastavljeni - odgovorio negativno, ali to za sada nije zvanično potvrđeno.

Treći opozicioni lider koji je prisustvovao razgovorima Arsenij Jacenjuk, rekao je da demonstranti ne treba da odustanu, ali je insistirao na tome da protesti budu mirni.

Jacenjuk je nešto ranije izjavio da su šanse da se nasilje koje potresa Kijev zaustavi - velike.

U Kijevu su juče izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata, prema podacima opozicionih aktivista, poginulo je petoro ljudi, dok se situacija danas donekle smirila, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba.

Demonstranti su u sredu postavili ultimatum predsedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара