Читај ми!

Kijev, oprezno do dogovora

Lideri ukrajinske opozicije oprezni u izjavama nakon sastanka sa predsenikom Viktorom Janukovičem. Dogovoreno zahteva konsultacije sa javnošću, poručuju opozicioni lideri, tvrdeći da su velike šanse da se nasilje na ulicama Kijeva zaustavi.

Posle sastanka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i opozicionih lidera, još nije jasno da li Ukrajina ide ka izlasku iz krize. Po dogovoru, Viktor Janukovič je primio je trojicu lidera opozicije koji su mu juče dali rok da napravi ustupke ili će pojačati demonstracije.

Iako izgleda da ima nade za kompromis, glavni akteri su veoma oprezni u izjavama. "Nije lako. Napravilio smo neki dogovor, ali moramo da vidimo da li će to narod prihvatiti ili ne", rekao je lider opozicione stranke "Udar" Vitalij Kličko.

Lider nacionalističke partije "Svoboda" Oleh Tjangbjok rekao je da rezultati razgovora sa Janukovičem zahtevaju konsultacije sa javnošću.

"Rezultati naših razgovora zahtevaju određene konsultacije sa javnošću, obavestićemo vas kada će one biti održane", rekao je Tjangbjok, dodajući da će od konsultacija zavisiti kojim će se putem ići.

Lider opozicine partije "Otadžbina" Arenij Jacenijuk tvrdi da postoji velika šansa da se zaustavi krvoproliće u Ukrajini.

"Naš zadatak je da zaustavimo krvoproliće, a šansa za to je veoma velika", rekao je Jacenijuk.

Demonstrantima koji su već dva meseca na ulicama, malo znači što je predsednik za dogovor. Zakazao je vanrednu sednicu parlamenta ne bi li se završila politička kriza. Za sada na minus deset stepeni obezbeđuju barikade, donose kamenice i spremaju se za još jednu noć.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu upozorava na mogući državni udar i odbacuje mogućnost održavanja vanrednih predsedničkih izbora.

"Na sceni je pokušaj državnog udara. Oni koji to žele treba to i otvoreno da kažu, a ne da se kriju iza mirnih demonstranata", rekao je Azarov.

Sukobi se šire Ukrajinom, pa su demonstranti napali vladine kancelarije u tri grada na zapadu zemlje i primorali jednog regionalnog guvernera da napiše ostavku.

Američki potpredsednik Džozef Bajden u telefonskom razgovoru sa Janukovičem zatražio je prekid sukoba i upozorio na posledice ako se situacija ne popravi.

Evropska unija upozorila je vlasti u Kijevu da zaustave nasilje, dok je Rusija optužila Vašington i Brisel da se mešaju u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da Rusija smatra "apsolutno nedopustivim" mešanje u unutrašnje poslove u Ukrajini i da veruje da će ukrajinske vlasti naći rešenje.

Putin se nije lično još oglasio u vezi sa poslednjim nasilnim sukobima u Kijevu u kojima je petoro demonstranata poginulo, od kojih je četvoro pogođeno mecima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара