Читај ми!

Protesti u Kijevu uprkos zabrani

Nastavljeni protesti u Kijevu uprkos niskim temperaturama i zakonskoj zabrani. Više od sto policajaca i 104 demonstranta je povređeno u međusobnim sukobima. Uhapšeno 50 demonstranata. Sukobi i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški".

Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusovih. Uhapšeno je 50 demonstranata koji su učestvovali u sukobima sa policijom.

Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima.

Demonstranti su, takođe, palili automobile tokom sukoba s policijom, a drveni katapult koji su demonstranti napravili rano jutros je policija uništila, prenela je RIA Novosti.

Prema izjavama gradskih zvaničnika, povređena su 104 demonstranta, od kojih su 44 smeštena u bolnicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je uhapšeno 50 aktivista zbog učešća u sukobima s policijom u proteklih par dana u Kijevu.

U saopštenju se kaže da je 26 aktivista zadržano u pritvoru a da su tužbe podnete protiv 22 osobe, ne navodeći druge detalje, preneo je AFP.

Kako navode, hapšenja su izvršena zbog krivičnih dela u masovnim neredima u kojima su povređena 163 policajca od kojih je 80 hospitalizovano.

U saopštenju ministarstva je navedeno da je 50 uhapšenih aktivista stvaralo najviše nereda.

Ima izveštaja da je došlo do sukoba i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški" u Ukrajini, plaćenih da izazivaju nasilje i da uništavaju imovinu.

Lider opozicije Vitalij Kličko je u današnjem saopštenju naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta.

Kličkova portparolka Oksana Zinovjeva je jutros na svom Fejsbuk profilu napisala da je Kličko lično razoružao, pritvorio i ispitao dvojicu "tituški".

Od kraja novembra opozicioni aktivisti drže centar Kijeva u blokadi, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okretanja ka Rusiji.

Kličko je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Vlada je formirala specijalnu komisiju čiji je zadatak da razreši krizu, a ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka zatražio je od demonstranata da prekinu "masovne nerede", označivši ih kao zločin protiv države.

Kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladinih protesta stupio je danas na snagu u Ukrajini. Uprkos tome, opozicija i dalje poziva svoje pristalice na proteste.

Zakoni su stupili na snagu pošto su zvanično objavljeni u vladinom listu Glas Ukrajine, uprkos zahtevima opozicije da se povuku i osudama zapadnih zemalja.

Ovi zakoni su izazvali strahovanja da bi vlasti mogle nasilnim putem da razbijaju proteste, navela je agencija AFP.

Zakonom su predviđene zatvorske kazne do 15 godina za "masovno kršenje" javnog reda.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво