Читај ми!

Seul: Ponuda Pjongjanga za mir provokacija

Južna Koreja odbacila predloge koji stižu sa severa poluostrva da prestane obostrano vređanje. Pjongjang tražio i da Seul ne održi vojnu vežbu sa SAD. Mi i ne vređamo Severnu Koreju pa tako nemamo ni s čime da prestanemo, poručuje Seul.

Seul je odbacio predloge Pjongjanga da prestane obostrano vređanje i da ne održi vojnu vežbu sa vojnicima SAD.

"Mi i ne vređamo Severnu Koreju pa tako nemamo ni s čime da prestanemo", rekao je novinarima predstavnik ministra za ujedinjenje dve Koreje Kim Eui Do.

On je odgovorio na jučerašnji neočekivani predlog Komisije za nacionalnu odbranu Severne Koreje (NDC) da dve zemlje prestanu "sa aktima provokacije i vređanja" počev od 30. janura, odnosno uoči lunarne Nove godine koju slave obe zemlje.

Ministarstvo za ujedinjenje smatra da je ponuda severnog suseda samo provokacija i da uvrede dolaze od Severne Koreje, preneo je AFP.

Iako se severnokorejski vođa Kim Džong Un u novogodišnjem govoru založio za veću saradnju sa južnim susedom, Pjongjang "nastavlja da nas vređa i da preti", rekao je Kim.

Severna Koreja je ponovo zatražila da Južna Koreja i SAD otkažu vojne vežbe planirane za februar i mart, ističući da su one direktna provokacija, ali je Seul takav zahtev Pjongjanga odbacio, obećavši "ozbiljnu" odmazdu, prenele su zapadne agencije.

Južna Koreja i SAD svake godine izvode zajedničke vojne vežbe, a Pjongjang ih redovno osuđuje, smatrajući ih pripremom za invaziju.

Kim je rekao da će vežba početi na vreme, kao što je i planirano. "Naše vojne vežbe su rutinske odbrambene vežbe, poput onih koje izvode sve suverene države", rekao je Kim Eui Do novinarima i istakao da je važnije da Severna Koreja preduzme praktične korake ka nuklearnom razoružanju ukoliko želi istinski mir na korejskom poluostrvu.

"Severna Koreja treba da ima na umu da se međusobno poverenje iskazuje delima, a ne rečima", rekao je Kim novinarima.

Kim je rekao i da je predsednik Južne Koreje Park Geun Hje ponovo pozvao na nastavak ujedinjavanja porodica, povodom lunarne Nove godine.

Severna Koreja je, podsetio je AP, 9. januara odbila predlog Južne Koreje da se nastavi sa programom ujedinjavanja porodica koje je Korejski rat razdvojio.

Program ponovnog ujedinjavanja porodica je u zastoju od poslednjeg takvog susreta razdvojenih članova porodica krajem 2010. godine, zbog tenzija između dve Koreje, prenela je agencija AP.

Dve Koreje planirale su da nastave sa tim programom u septembru prošle godine, ali ga je Pjongjang u poslednjem trenutku naglo otkazao zbog navodnog "neprijateljstva" Južne Koreje.

Severna Koreja će nastaviti sa ujedinjavanjem porodica samo ako se ponovo pokrene zajednički unosan turistički projekat u Severnoj Koreji.

Državni mediji Severne Koreje su nedavno preneli da se razgovori o ujedinjavanju porodica mogu voditi ako Južna Koreja bude imala nameru da razgovara njihove strane u vezi turističkog projekta.

Agencija AFP je podsetila da je Severna Koreja odustala od nastavka programa ujedinjavanja porodica, pre svega zbog planiranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи