Читај ми!

Mirovna inicijativa Pjongjanga

Predlog da se obustave sve neprijateljske vojne aktivnosti i da prestane međusobno omalovažavanje, Pjongjang uputio Seulu.

Severna Koreja predložila da ta zemlja i njen sused i protivnik Južna Koreja obustave sve neprijateljske vojne aktivnosti i da prestanu da se međusobno omalovažavaju.

To bi, kako smatra Severna Koreja, stvorilo klimu koja bi dovela do poboljšanja odnosa između dve zemlje.

Severnokorejska Komisija za nacionalnu odbranu saopštila je da bi Južna Koreja trebalo da otkaže godišnje vojne vežbe koje održava sa SAD.

Kako ocenjuje AP, nije verovatno da će Južna Koreja prihvatiti tu ideju.

Severna Koreja redovno zahteva obustavu vojnih vežbi Južne Koreje, ali Južna Koreja navodi da su te vežbe po svojoj prirodi odbrambene.

U danas objavljenom predlogu Severne Koreje ukazuje se da će ta zemlja nastaviti da poseduje nuklearno oružje, uz obrazloženje da je ono potrebno kako bi odvratilo SAD od agresije.

Predlog je stigao oko dve nedelje nakon što je severnokorejski vođa Kim Džong Un u svojoj novogodišnjoj poruci pozvao na unapređenje veza između dve Koreje, a Južna Koreja dovela je u pitanje njegovu iskrenost.

Korejsko poluostrvo i dalje je zvanicno u ratnom stanju jer je Korejski rat, vođen od 1950. do 1953. godine, završen primirjem, a ne mirovnim ugovorom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво