Читај ми!

NSA špijunira 100.000 kompjutera van SAD

U izveštaju o tajnim tehnologijama upotrebe radio-talasa radi pristupa kompjuterima, "Njujork tajms" navodi da je NSA u skoro 100 hiljada kompjutera širom sveta postavila špijunske programe, ali ne i u SAD.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost postavila je u skoro 100 hiljada kompjutera širom sveta špijunske programe, ali ne i u SAD, piše Njujork tajms.

List se u izveštaju o tajnim tehnologijama upotrebe radio-talasa radi pristupa kompjuterima koje druge zemlje pokušavaju da zaštite od špijuniranja i sajber napada, poziva na dokumenta NSA, kompjuterske stručnjake i američke zvaničnike, prenela je agencija AP.

Navodi se da se ta tehnologija koristila za nadziranje jedinica u kineskoj i ruskoj vojsci, narko-kartela, trgovinskih institucija unutar Evropske unije i, ponekad, za nadziranje nekih američkih partnera u borbi protiv terorizma, kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

Deo programa nadziranja koji je sprovodila NSA obelodanio je u leto 2013. godine odbegli analitičar NSA Edvard Snouden, što je dovelo do osuda i zategnutih diplomatskih odnosa SAD sa velikim brojem zemalja koje su bile mete špijuniranja.

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će razmotriti i doneti mere kojim bi se ograničio program nadziranja koji sprovodi NSA.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи