Читај ми!

Preminuo Arijel Šaron

Bivši izraelski premijer Arijel Šaron umro je u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru. Šaron je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpeo moždani udar.

Nekoliko dana nakon što mu se dramatično pogoršalo zdravstveno stanje, bivši izraelski premijer Arijel Šaron umro je danas u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru, kraj Tel Aviva.

Šaron, koji bi sledećeg meseca napunio 86 godina, bio je u komi osam godina.

Njegova porodica je bila kraj njega u poslednjim trenucima. Sinovi Šarona Gilad i Umri smenjivali su se kraj njegove postenje od 1. januara.

Smrt Arijela Šarona izazvala je brojne komentare širom sveta u kojima se ističe njegova politička hrabrost, ali i osporavanje njegove politike prema Palestincima.

Šaron je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpeo moždani udar.

Nekoliko meseci pre nego što se razboleo Šaron je povukao izraelsku vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze u leto 2005. godine.

Bio je to šokontan preobražaj za lidera koji je dugo zagovarao naseljavanje okupiranih teritorija.

Osim po političkoj karijeri Izraelci će ga pamtiti i kao velikog vojnog vođu, koji se borio u četiri izrelska rata.

U ratovima 1967. i 1973. godine divizije koje je predvodio imale su ključnu ulogu u izraelskim uspesima. Palestinci, međutim pamte da je označen delimično odgovornim za masakr stotine njihovih sunarodnika u izbegličkom logorima Sabra i Šatila u Libanu od strane libanske hrišćanske milicije 1983. godine.

Osamnaest godina kasnije izabran je za premijera, obećavši da će postići "bezbednost i istinski mir", podseća Bi-Bi-Si.

U početku je predvodio gušenje drugog palestinskog ustanka, intifade, u kome je poginulo više od 3.000 Palestinaca i 1.000 Izraelaca.

Kao premijer najpre je takođe promovisao izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, a podstakao je i izgradnju kontroverzne barijere prema Zapadnoj obali, nakon talasa smrtonosnih napada palestinskih ekstremista, kako bi ih sprečio da uđu u Izrael.

Međutim 2005. uprkos oštrom protivljenju u Izraelu naredio je pomenuto povlačenje.

Ubrzo je napustio konzervativni Likud i osnovao centrističku Kadimu. Bio je na vrhuncu političke moći i na putu da ponovo postane premijer kada je pretrpeo moždani udar i pao u komu iz koje se nikada nije povratio.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво