Читај ми!

Irak, civili beže iz Faludže

Velika ofanziva iračke vojske u Faludži protiv ekstermista povezanih sa Al Kaidom. Hiljade stanovnika beži iz Faludže, zbog artiljerijske paljbe i vazdušnih udara vladinih snaga, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Stanovnici iračkog grada Faludže beže iz tog grada zbog vazdušnih napada vladinih snaga koje pokušavaju da se obračunaju sa islamskim ekstremistima povezanim sa Al Kaidom koji kontrolišu grad, javlja Bi-Bi-Si.

Jedan lokalni novinar i stanovnik Faludže, grada u provinciji Anbar, rekao je da je grad na meti artiljerijske paljbe i vazdušnih udara od ponedeljka, a da se žestoko bombardovanje nastavlja.

Na udaru je nekoliko gradskih okruga - El Askari na istoku, El Šuhada na zapadu, El Nazal i El Andalus u centralnom delu i El Džughifi na severu.

"Vojska koristi vojni kamp Tarik na istočnom obodu Faludže kao lansirni poligon za svoje napade. Hiljade porodica je napustilo svoje kuće i otišlo u obližnja sela, u strahu za svoje živote, a i stoga što u gradu vladaju velike nestašice hrane i goriva", rekao je novinar.

Egzodus je usledio pošto je vlada priznala da je izgubila kontrolu nad gradom, koji se nalazi zapadno od Bagdada. Faludžu su osvojili ekstremisti povezani sa Al Kaidom iz grupa Islamska država u Iraku i Levantu, i plemena koja su im lojalna.

Jedan viši regionalni komandant iračke vojske, potpukovnik Rašid Fleih rekao je da će biti potrebno "dva do tri dana" da se isteraju ekstremisti iz Faludže i Ramadija u kome se takođe vode borbe.

I SAD i Iran su ponudili Iraku vojnu podršku, ali ne i vojnike.

Faludža, simbol terorizma

Bi-Bi-Si navodi da je Faludža među Iračanima simbol terorizma, jer predstavlja nukleus Al Kaide u njihovoj zemlji. Posle američke invazije 2003. Al Kaida se bazirala u Faludži, gde se desilo i nekoliko brutalnih ubistava stranaca.

Poslednjih meseci sunitski ekstremisti su učestali sa napadima širom Iraka, dok su šiiti uzvratili krvavim odmazdama, što je sve podstaklo bojazni da bi se verski rat iz 2006. i 2007. mogao vratiti u punom obimu.

Poslednja eskalacija nasilja u Anbaru počela je pošto je iračka vojska razbila jedan protestni kamp sunitskih Arapa u ponedeljak u Ramadiju.

Suniti su gnevni jer su, kako kažu, marginalizovani od strane šiitske vlade. Navode da je njihova manjinska zajednica na meti antiterorističkih mera koje su uvedene da se zaustavi rast verskog nasilja.

UN su u sredu saopštile da je u 2013. u Iraku ubijeno najmanje 7.818 civila i 1.050 pripadnika snaga bezbednosti. To je najveći broj ubijenih u poslednjih nekoliko godina u Iraku, ali i dalje znatno manje od neslavnih rekorda postignutih tokom sukoba 2006. i 2007. godine.

Američke snage okončale su 2010. borbene misije u Iraku, koji su napustile krajem 2011, posle osam godina.

U odvojenom nasilju danas je u nekoliko bombaških napada u Bagdadu poginulo najmanje 19 ljudi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво