Читај ми!

Ukrajina, rampa za "Kanvas"

Bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za još 35 stranaca, među kojima i Marko Ivković, zabranjen ulazak u Ukrajinu. Njih vlasti sumnjiče da su sarađivali sa opozicijom na destabilizovanju zemlje tokom velikih proevropskih demonstracija u Kijevu.

Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za još 35 stranaca među kojima je i Srbin Marko Ivković, zbog sumnje da su radili sa opozicijom na destabilizovanju zemlje tokom velikih proevropskih demonstracija u Kijevu.

Dnevni list Komersant piše da su ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe, proglasile za persone "non grata" Sakašvilija, još 29 Gruzijaca, pet državljana SAD i jednog Srbina.

Agencija Interfaks je javila da je reč o srpskom državljaninu Marku Ivkoviću "koji je učestvovao u organizovanju revolucije protiv Slobodana Miloševića" i sličan scenario promovisao u Ukrajini.

Kada su u pitanju nepoželjne osobe iz Gruzije, AFP navodi da je reč uglavnom o biznismenima, dok su državljani SAD aktivisti nevladinih organizacija.

Prema navodima ukrajinskog dnevnika, odluka da se 36 osoba proglase za nepoželjne i uskrati im se ulazak u Ukrajinu, doneta je na zahtev skupštinskog poslanika Olega Careva, koji je rekao da strahuje od "čestih poseta stranih političkih konsultanata".

"Njihove aktivnosti predstavljaju pretnju po državnu bezbednost", rekao je Carev u apelu vlastima i predao listu "osoba koje možda zastupaju političke interese drugih zemalja".

Agencija AFP je kontaktirala sa Ukrajinskom bezbednosnom službom i ministarstvom spoljnih poslova, ali tamo nisu mogli da dobiju potvrdu o statusu 36 stranih državljana.

Prošlomesečna odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU, već da se okrene Rusiji, izazvala je masovne proteste u Kijevu koji su u zemlji stvorili političku krizu.

Rusija kupila prvu tranšu ukrajinskih obveznica

U međuvremenu, ruski premijer Dmitri Medvedev sastao se u Moskvi sa svojim ukrajinskim kolegom Mikolom Azarovim.

Rusija je za tri milijarde dolara kupila ukrajinske državne obveznice, kako bi ekonomski pomogla susednoj zemlji, rekao je ruski premijer Dmitri Medvedev.

Medvedev, međutim, nije precizirao kada će Rusija otkupiti ostatak ukrajinskog državnog duga.

Prošle sedmice ukrajniski predsednik Viktor Janukovič postigao je sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prema kojem će Rusija Ukrajini jeftinije prodavati prirodni gas i kupiti njene državne hartije od vrednosti za ukupno 15 milijardi dolara.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво