Читај ми!

Mandelini ostaci u rodnom kraju

Kovčeg sa telom preminulog bivšeg predsednika Južne Afrike stigao u njegovo rodno selo Kunu, gde će sutra biti sahranjen. Poslednju poštu Mandeli odali i predstavnici partije ANK. Sahrani će prisustvovati Dezmond Tutu.

Pogrebna povorka sa telom Nelsona Mandele stigla je u selo Kunu, mesto gde je Mandela proveo detinjstvo, a gde će sutra biti, uz najviše državne počasti, sahranjen.

Povorka je ušla kroz kapije Mandelinog imanja praćena vojnim vozilima, dok su nadletali helikopteri, preneo je AFP.

Vojni avion sa posmrtnim ostacima preminulog bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele sleteo je ranije danas u pokrajinu Istočni Kejp.

Kovčeg sa Mandelinim telom, umotan u zastavu južne Afrike, u pratnji dva borbena aviona, prebačen do grada Mtata, gde su ga dočekali ožalošćeni među kojima i njegova udovica Grejsa Mašel, preneo je AFP.

Posmrtni ostaci Mandele, koji je preminuo 5. decembra u 96. godini, ranije su bili preneti u vazduhoplovnu bazu Voterkluf, gde se od njega poslednji put oprostilo rukovodstvo vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), čiji je lider bio početkom devedesetih, naveo je AP.

Vojska je predala kovčeg sa posmrtnim ostacima ANK-u na svečanoj ceremoniji koja je uživo prenošena na južnoafričkoj televiziji, a koju je predvodio sadašnji predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

Članovi partije brisali su suze i pevali revolucionarne pesme, dok su govornici veličali Mandelu kao ikonu demokratije i simbol mira, integriteta i pomirenja.

Zuma, čiji se integritet osporava zbog optužbi za korupciju, pozdravio je Mandelino poštenje i posvećenost jedinstvu, slobodi, miru i demokratiji, i poručio da stranka mora da radi na stvaranju "novih Mandela".

Trodnevno opraštanje stanovništva sa bivšim liderom završeno je juče, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100.000 žitelja Južne Afrike.

Očekuje se da će sahrani sutra prisustvovati oko 4.000 ljudi, u selu u kojem je Mandela odrastao i živeo nakon napuštanja politike, gde je sahranjeno i njegovih troje dece.

Kancelarija legendarnog borca za mir u Južnoj Africi, Dezmonda Tuta, saopštila je da će on sutra ipak prisustvovati sahrani Nelsona Mandele u selu Kunu, nakon što je ranije danas objavila da je Tutu odložio put jer nije bio pozvan na sahranu svog starog prijatelja.

"Nadbiskup emeritus Dezmond Tutu će sutra rano otputovati u Kunu da bi prisustvovao oproštaju od Tate", navedeno je u kratkom saopštenju. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво