Ukrajina traži izlazak iz krize

Okrugli sto, na kojem vlast i opozicija tragaju za rešenjem krize u Ukrajini, nastavlja se u utorak. Moramo da razmišljamo kako da ujedinimo narod, rekao ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i predložio moratorijum na upotrebu sile. Rusija kritikuje Zapad za mešanje u događaje u Ukrajini.

Sledeći okrugli sto o političkom rešenju u Ukrajini mogao bi da se održi u utorak, 17. decembra, najavio je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk koji je i inicirao sastanak, javila je ruska agencija Itar tas.

Kravčuk očekuje da će sledeći okrugli sto izroditi nacrt dokumenata.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič predložio je danas na okruglom stolu pod nazivom "Ujedinimo Ukrajinu", moratorijum na upotrebu sile i nasilne akcije tokom demonstracija u Kijevu.

Janukovič i premijer Nikolaj Azarov danas su zajedno sa trojicom bivših predsednika - Viktorom Juščenkom, Leonidom Kučmom i Leonidom Kravčukom - pokušali da sa predstavnicima opozicije nađu izlaz iz krize koja potresa Ukrajinu.

"Svako ima svoje gledište i to gledište treba da se poštuje. Moramo da razmišljamo o tome kako da ujedinimo narod, a ne da ga razjedinimo, a treba da budemo jedinstveni i kada je u pitanju spoljna politika", rekao je Janukovič.

Sastanku su prisustvovali i lideri opozicionih partija Sloboda Oleg Tjagnibok i UDAR Vitalij Kličko i šef opozicione parlamentarne grupe Otadžbina Arsenij Jacenjuk kao i niz ministara, društvenih i verskih predstavnika.

Janukovič je i uoči sastanka sa opozicijom predložio da amnestira demonstrante uhapšene tokom antivladinih protesta.

Demonstranti se više od tri nedelje ne povlače sa ulica Kijeva, tražeći oslobađanje privedenih tokom protesta, kažnjavanje odgovornih za policijsko nasilje i ostavku vlade.

Dolaske zvaničnika nekoliko zemalja Zapada na demonstracije na Trgu nezavisnosti u Kijevu, Rusija smatra grubim mešanjem u unutrašnje stvari Ukrajine.

To su u odvojenim izjavama poručili i premijer Rusije Dmitrij Medvedev i zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Odlaske nekoliko predstavnika EU i drugih država na mesta koja su, u smislu okupljanja građana, najaktivnija, gde se održavaju nedozvoljeni mitinzi, ne mogu da nazovem drugačije nego mešanjem u unutrašnje stvari jedne suverene države", rekao je Medvedev u Moskvi.

Rusija, poručio je Medvedev, želi da Ukrajina sama reši svoje probleme i da dođe do konsolidovanog rešenja.

Rekacije na događanja koja su poslednjih dana dolazile iz Vašingtona, poput izjave američkog državnog sekretara Džona Kerija da je "zgrožen" što su ukrajinske vlasti na mirne demonstrante izvele bagere, pa sve do pretnji Bele Kuće da razmatra sankcije protiv Ukrajine, prokomentarisao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"To čak nisu preporuke, već zahtevi bez prava žalbe od rukovodstva Ukrajine, grubo formulisane, koje odražavaju kurs koji nam je potpuno jasan i igru na emocije", rekao je Rjabkov u intervjuu Rosijskoj gazeti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво