Читај ми!

Opozicija na razgovorima sa Janukovičem

Lideri vlasti i opozicije traže rešenje za izlazak Ukrajine iz krize. Viktor Janukovič predložio da amnestira demonstrante uhapšene tokom protesta. Moguće da će biti otpušteni vladini zvaničnici koji su radili na pripremi projekta sporazuma o pridruženju EU. Proevropska opozicija i danas na Trgu nezavisnosti.

U Ukrajini je počeo okrugli sto na kojem će predsednik Viktor Janukovič zajedno sa trojicom bivših predsednika - Viktorom Juščenkom, Leonidom Kučmom i Leonidom Kravčukom pokušati da sa predstavnicima opozicije nađe izlaz iz krize koja potresa Ukrajinu.

Sastanku prisustvuju lideri opozicionih partija Sloboda Oleg Tjagnibok i UDAR Vitalij Kličko, kao i šef opozicione parlamentarne grupe Batkivščina (Otadžbina) Arsenij Jacenjuk i niz ministara, društvenih i verskih predstvnika, prenela je agencija RIA Novosti.

Predsednik Janukovič je tokom okruglog stola pod nazivom "Ujedinimo Ukrajinu" naglasio da bi mogli biti otpušteni vladini zvaničnici koji su neposredno radili na pripremi projekta sporazuma o pridruženju Evropskoj uniji.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič predložio je moratorijum na upotrebu sile i nasilne akcije tokom demonstracija u Kijevu. 

Janukovič se ranije danas sastao sa predstavnicima studenata kojima je rekao da će na okruglom stolu predložiti amnestiju za uhapšene učesnike masovnih akcija, navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu ukrajinske vlade.

"Na okruglom stolu ću predložiti amnestiju. Treba završiti sa svim tim. Treba pustiti ljude koji su uhapšeni i na tome završiti taj sukob", naglasio je Janukovič, pozvavši studente da ga podrže.

Ukrajinski sud je saopštio da je poslednjih devet demonstranata, uhapšenih 1. decembra na protestima, danas pušteno na slobodu, ali da će se krivični postupak protiv njih nastaviti.

Pored puštanja iz zatvora, opozicija je tražila još jedan uslov da uđe u razgovore sa vladom, a to je da se vlada založi za tešnje odnose sa EU, prenele su zapadne agencije.

Proevropska opozicija protestuje i danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu zbog odbijanja vlasti da potpišu Sporazum o pridruživanju s EU.

U međuvremenu, kineska agencija Sinhua, čiji se komentari mogu smatrati odrazom stavova zvaničnog Pekinga, kritikovala je odnos EU prema situaciji u Ukrajini.

"Zapad mora da drži ruke podalje od unutrašnjih stvari jedne suverene zemlje. Izražavanje podrške antivladinim demonstrantima predstavlja ozbiljan udarac za demokratiju u Ukrajini, a mogao bi da zakomplikuje situaciju u regionu", objavila je Sinhua.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи