Читај ми!

Kijev, policija napustila centar grada

Pošto je odustala od pokušaja da zauzme gradsku skupštinu u Kijevu, policija napustila centralni gradski trg. Ukrajinski premijer Mikola Azarov poručio da protiv mirnih demonstranata nikada neće biti upotrebljena sila. Demonstranti počeli da postavljaju nove barikade.

Pripadnici policije i specijalne jedinice "Berkut" napustili su Trg nezavisnosti u centru Kijeva, javile su agencije, prenoseći i izjavu ukrajinskog premijera Mikole Azarova da protiv mirnih demonstranata nikada neće biti upotrebljena sila.

Agencija RIA Novosti izveštava da su se pripadnici policije povukli sa delova trga koji su sinoć kontrolisali nakon što su potisnuli demonstranate i uklanjali barikade koje su postavili.

Po povlačenju policije, demonstranti su opet počeli da postavljaju nove barikade, navodi ruska agencija.

AP izveštava da se policija povukla i ispred zgrade kijevske gradske administracije, u koju je ranije jutros neuspešno pokušala da prodre jer su je blokirali demonstranti.

Lider opozicione stranke "Otadžbina" (Batkivščina) Arsenij Jacenjuk rekao je da "to predstavlja veliku pobedu", navodi američka novinska agencija.

Itar-Tas s izveštava da su demonstranti ponovo blokirali, ranije deblokiranu, centralnu kijevsku ulicu Kreščatik.

I ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko pružio je uveravanja da nasilnog rasturanja protesta na Trgu nezavisnosti neće biti.

"Niko ne poseže na pravo građana na miran protest. Međutim, ne treba zanemarivati prava i legalne interese drugih građana", rekao je ministar policije, dodajući da "normalno funkcionisanje glavnog grada ne treba onemogućavati", a da je već nekoliko dana u Kijevu saobraćajni kolaps zbog barikada i blokada.

Zaharčenko je podsetio na odluku suda o zabrani blokiranja saobraćajnica i pozvao je učesnike protesta da poštuju zakone.

Predsednik ukrajinske vlade je, obećavajući da upotrebe sile protiv mirnih demonstranata neće biti, pozvao opoziciju da ne podstiče ljude na protivzakonito postupanje a građane da ne nasedaju na provokacije.

"Molim naše građane, naročito u ovako napetoj situaciji, da poštuju zakone, sačuvaju prisebnost i ne nasedaju na provokacije na koje ih podstiču ekstremisti. Molim vas - ne provocirajte policiju na sukob, to onda neće biti mirni protesti", rekao je Azarov a prenela je agencija Ukrinform.

Pritom, ukrajinski premijer je dodao da narod podržava odluku vlade da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU u ovom trenutku, zbog čega pristalice evrointegracija demonstriraju od 21. novembra.

Agencije javljaju i da je na Trg nezavisnosti po povlačenju policije došla pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Kijevska policija sukobila se noćas sa demonstrantima u pokušaju da zauzme zgradu gradske administracije, koju su ranije zauzele pristalice opozicije. Međutim, policija se povukla i odustala od zauzimanja zgrade.

Agencija prenosi izveštavanje TV Peti kanal, da je policija prethodno upotrebila suzavac, a da su na njih demonstranti koji se nalaze u zgradi, prosipali vrelu vodu i ulaz u zgradu držali blokiranim.

Prema izveštajima agencija, bilo je povređenih i na strani policije i na strani demonstranata, kao i uhapšenih.

Interfaks je preneo da je nekoliko povređenih demonstranata došlo do vozila hitne pomoći, dok Itar-Tas prenosi saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova da je deset policajaca zadobilo povrede tokom pokušaja deblokade centra grada.

Izveštava se o osmoro uhapšenih.

MUP je, pritom, demantovao informacije da je upotrebljen suzavac, kao i druga specijalna sredstva.

Reakcije SAD i EU

Sjedinjene Američke Države su izrazile "gnušanje", a Evropska unija žaljenje, zbog akcije ukrajinske policije.

"Vašington se gnuša zbog odluke ukrajinske vlasti da na mirne demonstracije na Trgu nezavisnosti u Kijevu odgovori intervencijom policije za razbijanje demonstracija, buldožerima i pendrecima, umesto da poštuju demokratska prava i ljudsko dostojanstvo", rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je podsetio da SAD "već nedeljama" apeluju na Janukoviča da posluša glas svog naroda koji želi "mir, pravdu i evropsku budućnost".

"Umesto toga, ukrajinski zvaničnici su noćas izabrali sasvim suprotno", rekao je Keri i dodao da vlast Ukrajine snosi "punu odgovornost" za bezbednost svog naroda.

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton usprotivila se primeni sile na Trgu nezavisnosti.

"Sa tugom gledam kako policija koristi silu da potisne mirne ljude iz centra Kijeva", navela je Eštonova, dodajući da vlast "nije trebalo da pod okriljem noći da počne komunikaciju sa javnošću uz pomoć policije", preneo je Itar-Tas.

Poručila je građanima u Kijevu da je impresionirana njihovom rešenošću da se izbore za evropsku perspektivu Ukrajine.

"Dijalog sa političkim snagama i društvom, i korišćenje argumenata, uvek su bolji nego argument sile", naglasila je Eštonova, koja se od utorka, kao i Kerijeva zamenica Viktorija Nuland, nalazi u Kijevu.

Agencija Ukrinform prenela je izjavu lidera opozicione Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bokserskog šampiona Vitalija Klička da je drugim pokušajem da rastera demonstrante sa Majdana, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič zatvorio put bilo kakvom kompromisu.

"Kompromisa sa glavosečama i diktatorima ne može biti. Od njih je potrebno osloboditi se. I danas je pitanje broj jedan - nedvosmisleno - ostavka Viktora Janukoviča i čitave njegove trule vlasti", rekao je Kličko, prema saopštenju njegove Alijanse.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u utorak je optužio proevropsku opoziciju da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Janukovič je u utorak uveče razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Kijevu, javio je AFP.

Eštonova je na svom Tviter nalogu napisala da je sastanak bio konstruktivan i da je trajao tri i po sata, ali nije navela druge detalje.

U znak podrške proevropskim demonstrantima, Eštonova je nakon razgovora posetila središte protesta na Trgu nezavisnosti u Kijevu, gde su je demonstranti dočekali povicima "Evropa", javio je dopisnik AFP-a.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво