Читај ми!

Kijev, demonstranti na barikadama

Protest protiv predsednika Viktora Janukoviča na barikadama oko ključnih zgrada državne administracije. Policijske snage počele sa uklanjanjem barikada, rekao Vitalij Kličko. Viktor Janukovič pristao da razgovara sa opozicijom, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

Proevropski demonstranti u Ukrajini nastavili su protest protiv predsednika Viktora Janukoviča, a policija je počela da uklanja barikade.

Policijske snage za razbijanje demonstracija počele su da uklanjaju barikade, koje su postavili antivladini demonstranti u južnom delu Kijeva, napisao je na Tviter nalogu vodeći opozicioni poslanik Vitalij Kličko.

Pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti su najpre samo sedele u autobusima na oko 150 metara od barikada u centru Kijeva, a trenutno su blokirane i tri stanice metroa u centru grada zbog provere dojave o postavljenim bombama.

Agencija Interfaks je, u međuvremenu, javila takođe da je policija počela sa uklanjanjem barikada, postavljenih u blizini vladinog kompleksa u drugom delu grada, ali da, za sada, nema sukoba između demonstranata i policije.

Ukrajinski javni tužilac saopštio je da demonstranti treba da oslobode javne institucije i uklone barikade, upozorivši da će oni koji to ne učine biti kažnjeni, prenosi Rojters.

I agencija AP javlja da su policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija okružili šatore i barikade koje su postavili demonstranti kako bi blokirali javne ustanove, a neke od njih su počeli da uklanjaju.

Policijska akcija se trenutno izvodi na najmanje dve lokacije ispred vladinih zgrada u centru Kijeva.

Demonstranti iza barikada na Trgu nezavisnosti, koje su dan ranije postavili oko ključnih zgrada državne administracije, zbili su redove, javlja Itar-tas, pri čemu su u prvim redovima muškarci, neki od njih sa palicama u rukama.

Koordinatori demonstracija su ranije rekli da su dobili informaciju da se sprema napad na sedište gradske vlade Kijeva koju su ranije zauzeli demonstranti i mole sve koji ne učestvuju u demonstracijama da napuste zgradu.

RIA Novosti je ranije javila da je lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko zatražio od ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka da objasni s kakvim ciljem su pripadnici policije okružili demonstrante na Trgu nezavisnosti.

"Na Majdanu (Trgu nezavisnosti) stoje mirni ljudi koji su došli da brane svoja prava. Njih nije potrebno štititi. Ako se vlasti pripremaju da izazovu provokacije, ne savetujem im da to rade", predočio je Kličko.

Demonstranti i dalje blokiraju centar Kijeva i više stotina njih je od jutros po ledenoj hladnoći nastavilo demonstracije.

Saobraćaj u centru grada je praktično paralizovan, a demonstranti su zauzeli zgrade gradonačelnika Kijeva i Doma sindikata, zahtevajući prevremene predsedničke i parlamentarne izbore i ostavku vlade.

Viktor Janukovič pristao je, međutim, da razgovara sa opozicijom, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

Na sajtu predsednika Ukrajine navodi se da je Janukovič podržao inicijativu prvog predsednika te zemlje Leonida Kravčuka da se održi okrugli sto na kojem će učestvovati predstavnici svih zainteresovanih strana.

Janukovič pristao da se sastane s tri bivša predsednika te zemlje kako bi razgovarao o smirivanju tenzija. 

U međuvremenu, Evropska komisija je najavila da će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sutra početi dvodnevnu posetu Ukrajini kako bi pomogla u rešavanju političke krize.

U Kijevu i u drugim regionima Ukrajine od 21. novembra održavaju se masovni protesti pristalica evrointegracija, nezadovoljnih odlukom vlade da obustavi pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU i tražeći ostavku vlade i oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара