Kijev, demonstranti prkose zimi

Uprkos snegu i jakom vetru, na ulicama Kijeva večeras oko 20.000 demonstranata. Zvaničnici tvrde da nije razmatrano priključivanje Ukrajine Carinskoj uniji. Opozicija navodi da bi Janukovič 17. decembra mogao da potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom. Mihail Sakašvili podržao opoziciju.

Oko 20.000 antivladinih demonstranata, prkoseći snegu i jakom vetru, protestuje i večeras na Trgu nezavisnosti u Kijevu zvog nedavne odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, prenela je Beta, citirajući AP.

Opozicija je organizovala veliki šatorski kamp za demonstrante na trgu, uključujući i kuhinje, i zauzela dve susedne zgrade od kojih je jedna kao improvizovan opozicioni štab i medija centar.

Zvaničnici nastoje da umanje njihovo nezadovoljstvo uveravanjem da predsednici Rusije i Ukrajine prilikom jučerašnjeg susreta nisu razmatrali priključivanje Ukrajine Carinskoj uniji koju predvodi Rusija, a koja uključuje i Kazahstan i Belorusiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Viktor Janukovič sastali su se u petak u Sočiju.

Za sada ima malo pojedinosti sa tog susreta, ali je Putinov portparol Dmitrij Peskov danas izjavio da "pitanje mogućeg ukrajinskog ulaska u Carinsku uniju nije razmatrano u Sočiju".

Janukovičeva kancelarija je kasnije izdala slično saopštenje, prenela je agencija AP.

Peskov je rekao da su dvojica predsednika posebnu pažnju posvetili "saradnji u oblasti energetike", ali da Moskva i Kijev nisu postigli dogovor o smanjenju cene ruskog gasa.

Premijer Ukrajine Mikola Azarov je danas, takođe, izjavio da nikakvi dokumenti nisu potpisani i da tema priključenja Ukrajine Carinskoj uniji nije pokretana.

"Hoću da naglasim da nijedan dokument za potpisivanje na jučerašnjim pregovorima nije pripreman i da nijedan dokument nije potpisan. Pitanje Carinske unije na susretu predsednika Ukrajine i Rusije uopšte nije razmatrano. Ja kategorički odbacujem glasine i spekulacije na tu temu", predočio je Azarov.

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji je u petak uveče doputovao u Kijev kao deo grupe evropskih parlamentaraca, pružio je podršku proevropskoj ukrajinskoj opoziciji.

Sakašvili: Podrška narodu, ne politici

Sakašvili, koga su na vlast doveli masovni protesti 2003. koji su bili prethodnica Narandžaste revolucije u Ukrajini 2004, sastao se danas s liderom ukrajinske opozicije Vitalijem Kličkom.

Sakašvili je danas na konferenciji za novinare u centru Kijeva izrazio svoju solidarnost sa narodom Ukrajine, govoreći na ruskom jeziku.

On je rekao da je došao u Kijev kao privatno lice kako bi podržao ukrajinski narod, a ne konkretnu političku snagu, istakavši da ne namerava da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, ali da je spreman da učestvuje u razrešenju političke krize.

Prema njegovim rečima, podržavajući Kijev na putu ka EU, on prvenstveno misli na Gruziju i na njenu budućnost, prenela je agencija RIA Novosti.

Lider ukrajinske opozicione frakcije "Otadžbina" Arsenij Jacenjuk danas je rekao da bi Janukovič mogao da 17. decembra potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom.

"Po našim podacima, projekat sporazuma o strateškom partnerstvu je spreman, on je parafiran, ali se Janukovič nije usudio da ga potpiše. Po našim informacijama, on planira da ga potpiše 17. decembra", rekao je Jacenjuk u opozicionom štabu na Trgu nezavisnosti.

U Moskvi će 17. decembra biti održano zasedanje međuvladine komisije Rusija–Ukrajina, potvrdio je danas Peskov.

Ukrajina je 25. novembra odbacila sporazum sa EU iz, kako je navela, straha od ruskih trgovinskih sankcija, ali i neuspeha Brisela da joj obezbedi milijarde dolara pomoći.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво