Читај ми!

Ukrajina, bez rasprave o poverenju vladi

Odbijen zahtev opozicije da se glasa o poverenju vladi, pošto je ukrajinska opozicija prikupila 186 glasova podrške, umesto 226 koliko je bilo neophodno. Premijer Nikolaj Azarov obećao da će rekonstruisati vladu i izvinio se zbog brutalne akcije policije nad demonstrantima.

Ukrajinski parlament odbacio je zahtev opozicije da se glasa o poverenju vladi zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji i obračuna policije sa demonstrantima koji su protestovali protiv ove odluke šefa države.

Opozicija je prikupila 186 od 226 glasova podrške, koliko je neophodno od ukupno 450 poslanika, pošto je ukrajinski premijer Nikolaj Azarov obećao da će rekonstruisati vladu i izvinio se zbog brutalne akcije policije nad demonstrantima tokom vikenda, javio je AFP.

"Želim da se izvinim u ime vlade zbog postupaka naše policije na Trgu nezavisnosti", rekao je Azarov.

Azarov je apelovao na poslanike da ne ponavljaju "narandžastu revoluciju" iz 2004. godine u kojoj je usred masovnih protesta svrgnuto vođstvo zemlje.

"Pružamo vam ruku, odbacite spletkaroše koji žele vlast i pokušavaju da ponove scenario iz 2004. godine", rekao je Azarov.

Azarov se, pored toga, založio za rešavanje trgovinskih pitanja u tročlanom formatu - uz učešće Ukrajine, Evropske unije i Rusije, ističući da je o tome postignut dogovor sa Moskvom.

"Taj format je neophodan kako bi se raspravilo o uslovima koje iznose Rusija i Evropska unija", dodao je ukrajinski premijer, javio je Itar-tas.

Azarov: Sporazum bi ugrozio ukrajinsku ekonomiju

Azarov je objasnio da su vlasti obustavile potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU zato što bi to dovelo do znatnog smanjenja trgovine sa Rusijom, što bi ozbiljno ugrozilo ukrajinsku ekonomiju.

"Ne želimo da ljudi ostanu bez posla. Zato smo predložili da otpočnemo pregovore sa EU i razmislimo o tome kakvu vrstu pomoći bi EU mogla da pruži, naročito u pregovorima sa MMF-om", rekao je Azarov.

On je istakao da je odlaganje potpisivanja sporazuma "prinudna pauza".

"Kada EU razmotri uslove koje je Ukrajini postavila Ruska Federacija, biće moguće naći zajednički jezik i tada ćemo potpisati sporazum", istakao je premijer Ukrajine.

Za glasanje o nepoverenju vladi izjasnile su se tri glavne opozicione partije koje su zatražile ostavku premijera.

Tokom debate, opozicioni predstavnici su uzvikivali "sramota" i "revolucija" kad su govorili poslanici iz redova vladajuće partije, dok su opozicioni govornici izviždani.

"Sramota za vašeg predsednika i sramota za vašu vladu", uzvikivao je Arsenij Jacenjuk, poslanik najveće opozicione partije Otadžbina, dok se nekoliko hiljada demonstranata okupilo ispred zgrade parlamenta, pozivajući na smenu vlade.

Odluka predsednika Janukoviča prošle sedmice da ne potpiše dugo očekivani Sporazum o produbljivanju ekonomskih i političkih veza sa EU i umesto toga okrene se bližoj saradnji sa Rusijom, izvela je na hiljade demonstranata na ulice.

Opozicioni lideri, među kojima je i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, podneli su nacrt rezolucije u kojem se navodi da je vlada izdala Ukrajince, jer je odustala od potpisivanja ključnog dokumenta sa EU pod pritiskom Rusije.

Na protestima tokom vikenda demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac i šok-bombe da bi ih rasterala, dok je situacija juče bila mirnija, a demonstranti su se okupili i danas.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво