Kijev, pogrom, revolucija ili državni udar?

Demonstranti u Kijevu blokirali zgradu vlade. Premijer Ukrajine upozorava - demonstracije prerastaju u državni udar. Protesti liče na "pogrom", a ne na "revoluciju", poručuje predsednik Rusije Vladimir Putin. Brisel od Kijeva traži da dozvoli mirne proteste.

U Ukrajini raste gnev, posle odluke predsednika Viktora Janukoviča da odustane od evrointegracija i okrene se Rusiji. Demonstranti su blokirali zgradu vlade i državnih institucija u Kijevu i traže ostavku vlade, a premijer upozorava da demonstracije prerastaju u državni udar.

Premijer Mikola Azarov ocenjuje da antivladini protesti imaju odlike "državnog udara", da su "izmakli kontroli" i da njihovi organizatori koriste "nezakonite metode" kako bi svrgli vlast. 

"Ovo što se događa ima sve odlike državnog udara. To je veoma ozbiljno. Mi pokazujemo strpljenje, ali ne želimo da naši partneri misle da im je sve dozvoljeno", rekao je Azarov tokom susreta sa ambasadorima evropskih zemalja u Kijevu.

Azarov je, kako su prenele agencije, ocenio da su "političari koji su se pridružili protestima radikalizovali situaciju" i da je ona sada "izmakla kontroli".

I predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je demonstracije u Kijevu, ocenivši da demonstracije liče na "pogrom", a ne na "revoluciju". 

"Događaji u Ukrajini više liče na pogrom nego na revoluciju. To nema mnogo veze sa odnosima Ukrajine i EU. Te akcije su pripremljene spolja. Vidimo da su dobro organizovane grupe uključene", rekao je Putin u Jerevanu, tokom posete Jermeniji.

"To je pokušaj destabilizacije legitimne vlade", rekao je ruski predsednik, ocenivši da su protesti povezani sa unutrašnje političkim sporovima i da predstavljaju "lažni početak" predsedničkih izbora kojima je vreme tek 2015. godine.

Oland i Tusk osudili nasilje

Istovremeno, predsednik Francuske i premijer Poljske, Fransoa Oland i Donald Tusk osudili su nasilje u kojem su "demonstranti, policija i novinari zadobili brojne povrede".

Oland i Tusk su "pozvali sve strane na brzo pokretanje dijaloga" i ponovili da EU ostaje spremna da potpiše sporazum sa Ukrajinom, prenosi AFP.

Tusk je, kako je prenela ukrajinska agencija UNIAN, rekao da Ukrajina nije potpisala Sporazum isključivo zbog pozicije predsednika te zemlje, Viktora Janukoviča, a ne zbog nedovoljne finansijske podrške EU Kijevu - "zbog toga što Poljska ili EU nisu hteli da daju novac".

"Treba jasno reći: predsednik Janukovič nije potpisao dobro pripremljeni Sporazum o pridruživanju iz samo njemu znanih razloga", rekao je Tusk posle sednice poljskog Saveta za nacionalnu bezbednost posvećene situaciji u Ukrajini.

Litvanija, koja predsedava Evropskoj uniji, zatražila je istragu povodom nasilnog slamanja proevropskih demonstracija u Kijevu.

Litvanska predsednica Dalija Gribauskajte pozvala je zvanični Kijev da "donese strateške odluke uz uzdržavanje od nasilja".

"Ukrajinska vlast i opozicija moraju da dođu do sporazuma mirnim i demokratskim sredstvima", naglasila je litvanska predsednica, prenosi AFP.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio je da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU na samitu u prestonici Litvanije Vilnjusu prošle nedelje.

U Ukrajini se zbog toga nastavljaju mitinzi podrške evrointegracijama i hiljade ljudi već danima traže potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, kao i ostavku vlade.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво