Читај ми!

Kijev, blokirana zgrada vlade

Pristalice ukrajinske opozicije blokirale ulaz u zgradu vlade, kao uvod u današnje demonstracije. Posle sinoćnjih masovnih protesta, zatišje na ulicama Kijeva. Parlament bi sutra mogao da razmatra zahtev opozicije za glasanje o poverenju vladi, najavio predsedavajući Vrhovne rade Volodimir Ribak.

Oko hiljadu demonstranata koji traže ostavku vlade i predsednika Viktora Janukoviča i nove izbore, blokirali su sedište vlade i okolne ulice, ne dozvoljavajući zaposlenima da uđu u zgradu.

Odazivajući se pozivu opozicije na generalni štrajk širom zemlje, demonstranti su kantama za smeće, metalnim kontejnerima, pa čak i saksijama blokirali glavni put koji vodi do zgrade vlade.

"Zaposleni ne mogu da uđu u zgradu. U toku su pregovori sa demonstrantima da bi zaposleni mogli da uđu", izjavio je portparol premijera Mikole Azarova, dodajući da Azarov još nije stigao na posao.

U međuvremenu, predsedavajući Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) Volodimir Ribak najavio je da bi poslanici već sutra mogli da razmatraju zahtev opozicije za glasanje o poverenju vladi, prenosi agencija Interfaks.

Međutim, Ribak kaže da ne vidi razloge za uvođenje vanrednog stanja u Ukrajini.

Ribak se tokom dana sastao sa liderima političkih stranaka, uključujući i opozicione, kako bi zajedno pokušali da pronađu izlaz iz aktuelne krize.

Predstavnici opozicije, međutim, napustili su taj sastanak, javila je ukrajinska agencija.

Prvi potpredsednik ukrajinske vlade Sergej Arbuzov rekao je da je spreman da "napusti funkciju ukoliko parlament tako odluči", ali da vlada neće podnositi ostavku, preneo je Itar-tas.

"U zemlji je nastala ozbiljna situacija, činovnici nemaju pravo da pri takvim uslovima dobrovoljno podnose ostavku", prezicirao je Arbuzov.

Ukrajinski vicepremijer je na konsultacijama u Vrhovnoj radi dodao da vlada "ima jasan plan za poboljšanje situacije".

Kijevska policija je danas privela devet osoba zbog incidenata tokom jučerašnjih sukoba, kada je policija upotrebila suzavac i šok-bombe, a povređeno je više od 150 ljudi, uključujući policajce i novinare.

Predsednik Viktor Janukovič pozvao je na isključivo mirne proteste i apelovao na demonstrante i na policiju da poštuju zakon.

"Čak i loš mir bolji je od dobrog rata", rekao je Janukovič u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

Portparol premijera Mikole Azarova potvrdio je da je zgrada vlade blokirana i rekao da su u toku pregovori sa demonstrantima kako bi propustili zaposlene u državnoj administraciji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od Janukoviča i njegove vlade da izbegnu upotrebu nasilja protiv mirnih demonstranata.

Poziv na obnovu dijaloga uputio je i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland, koji je ponudio pomoć te panevropske organizacije u cilju okončanja krize u zemlji.

"Pozivam sve strane u Ukrajini da se uzdrže od nasilja i da se vrate dijalogu", saopštio je Jagland i izrazio "veliku zabrinutost" zbog situacije u Ukrajini.

Demonstranti su juče pokušali da probiju kordon komandosa, ali ovog jutra je situacija prilično mirna, javlja Itar-tas.

Žarište je i dalje kijevska gradska skupština koju su demonstranti juče zauzeli. Nekoliko stotina demonstranata još se nalazi tamo i ne prihvataju apele snaga bezbednosti da napuste zgradu.

Pristalice ulaska u EU kampovali su noćas na kijevskom Trgu nezavisnosti. Zbili su se u 20 ogromnih vojnih šatora da bi se ugrejali na hladnoći, dok su muzičari nastupali na improvizovanoj pozornici, a opozicioni poslanici povremeno dolazili da podignu moral demonstrantima, navode agencije.

Zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU, U Kijevu se juče okupilo, prema različitim procenama, između 100.000 i 350.000 ljudi.

Sukobi su sinoć izbili blizu predsedničke palate, gde je policija upotrebila suzavac i šok-bombe kako bi suzbila grupu demonstranata koji su bacali kamenice. Demonstranti su upali i u zgradu gradskog veća Kijeva i okupirali je.

Opozicioni lideri, koji su se pridružili demonstrantima, poručili su da opozicija nije povezana sa nasiljem blizu predsedništva, ističući da su ga izazvale vlasti kako bi imale opravdanje za oštre mere protiv učesnika protesta.

Policija je saopštila da je oko 100 policajaca povređeno u sukobima blizu predsedništva, dok je AP javio da je nekoliko desetina ljudi s povredom glave odvedeno ambulantnim kolima.

Protesti u Ukrajini počeli su pre nedelju dana, kada je Janukovič suspendovao pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU i najavio da će obnoviti aktivni dijalog sa Moskvom.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво